Fra sidelinja:

«Høyrevinden blåser friskt»

Høyrepartiene i Norge har greid seg utrolig godt i regjering. Velgerne syns stort sett de gjør en god jobb. Erna og Jonas kapper om å ligge litt foran den andre i hvem velgerne vil ha boende i statsministerboligen etter valget. Det er det hele. Ellers holder vi på å sovne av.

Erna Solberg. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

I Europa taper sosialdemokratiske partier terreng. Tradisjonell venstrepolitikk taper mot nasjonalistiske politikere som lover å sette egen nasjonalstat foran alle andre. Dette har EU-prosjektet fått merke til fulle. Sistnevnte er en av de viktigste drivkreftene bak suksessen til Donald Trump i USA.

I hans tale til den amerikanske kongressen gjorde han et godt inntrykk, og man ser nå at det slett ikke er sikkert at han blir en politisk døgnflue. Mange mener han gjorde en god innsats i å forene alle krefter som vil sette USA først. Han har allerede greid å presse de fleste Europeiske landene til å øke forsvarsbudsjettene sine for å finansiere kampen mot terror.

Det er derfor slagordet «Four More Years» bare blir stadig mer aktuelt. Han kan sikkert kritiseres for å ha en grunn forståelse av det internasjonale samfunnet og de politiske realitetene som utfordrer en politisk leder av i dag. Men så gjør han heller ikke annet enn å levere på sine egne valgløfter, hvor dumme man ellers måtte mene at de er. Han leverer bare etter evne til velgerne sine. Det er det de har bedt om, og som han har lovet dem.

Realitetene er også at den amerikanske økonomien har fått et oppsving i tiden etter valget. Dow Jones (børsen) har løftet seg til all time high og investorene har gode dager. Derfor snur stemningen i USA, selv om det demokratiske partiet blir aldri så sure og fortørnet over dette valget av president. De klamrer seg fortsatt til at han fikk færre stemmer enn Hillary.

Under talen hans til kongressen satt de i hvite skjorter for å fremvise en slags protest mot Donald. Det siste er at han stiger på meningsmålinger hvor han i starten lå langt nede på tredvetallet i prosent som synes han gjør en god jobb.

At vi får oss en smell på den europeiske selvgodheten vår har vi bare godt av. Amerikanerne har dessuten aldri brydd seg med hva vi måtte mene. De kjører sitt eget løp. Og nå er det Donald og Twitter-kontoen hans for alle pengene der borte.

Hvorfor det har blitt slik at høyrekreftene styrker seg, mens sosialdemokratiet henger etter? For dette ser ikke ut til å snu med det første.

Både Frankrike og Nederland, sammen med Storbritannia kan komme til å skade EU- prosjektet stygt, og flere land kan komme til å følge etter.

Hvorfor er det slik at det er de sosialdemokratiske partiene som står mest forutsigbart bak EU? Det er de som kjemper for den europeiske ideen og som får seg en smell fordi velgerne ikke lenger er like begeistret for den. De har nemlig sett hvordan en skakk-kjørt europeisk økonomi og famling rundt grensekontroll og innvandring irriterer stadig flere i Europa. Er det drøyt å påstå at venstresiden sliter over hele Europa?

Hva med lille Norge? Har Arbeiderpartiet vist seg å ha de løsningene folket ønsker seg her? Er de et regjeringsalternativ som samler velgere bak seg for tiden?

Det ser ikke slik ut. For hvor er de tankene og ideene som skal samle oss i skarer bak kandidatene til partiet? Til nå har de bare lovet oss å øke skatter og avgifter, samt å drive omkamper i kommunesektoren.

Da må en spørre: Hvorfor skal folket i det hele tatt stemme sosialdemokratisk eller sosialistisk? Hvor er den kreativiteten som skal bringe landet fremover? Det gjelder alt av politikk hvor partiet burde vært først ute og utfordret høyresiden.

Hva med å ta hele landet i bruk? Jernbane hele veien til Tromsø og Kirkenes. Det er også greit å snakke i halvkvedede viser om havet og alt det inneholder av muligheter, men da får en også begynne å levere. Fiskekvoter må tas tilbake til fellesskapet, og det må satses massivt på de mulighetene havet gir oss.

I disse dager reiser heller regjeringen rundt i landet med milliarder i kofferten til veier og infrastruktur. Bodø får ny flyplass og vi får E8 gjennom Ramfjorden etter 30 år med kjekling.

Det er populært med tiltak og høyrevinden blåser fortsatt friskt også hos oss i Norge. Da er det kanskje på tide for det gamle partiet å komme seg ut blant folk og tenke nytt i stedet for å surne til over den suksessen regjeringen tross alt kan vise til.

Det er ikke vi velgere som skal begeistre dere. Det er dere som skal begeistre oss. Lokalt som nasjonalt. Så sett i gang.