Erlend (24) mangler studiekompetanse, men nå blir han «romforsker»

Tromsø-mannen kom gjennom et trangt nåløye, og er valgt ut til jobbe med romfartsteknologi denne sommeren.

ROMFORSKER: 26-årige Erlend Basso fra Tromsø er valgt ut til å jobbe med romteknologi denne sommeren. Foto: Helge Skog 

nyheter

250 studenter søkte, men Erlend Basso er én av kun 15 som ble valgt ut til Norges første tverrindustrielle sommerprosjekt «Starburst».

Prosjektet er utviklet av teknologiselskapet Kongsberg Gruppen ASA, som lyste ut de 15 sommerjobbene. Basso skal være stasjonert i Horten, før turen går til Andøya på tampen av prosjektet.

– Grunnen de oppga for at jeg ble valgt ut, er gode resultater på ingeniørstudiene. Jeg har også tatt et ekstra fag, som heter romteknologi 1, sier 24-åringen som til daglig studerer på NTNU i Trondheim.

– Eneste elev uten studiekompetanse

Veien dit har vært utradisjonell for Tromsø-gutten, som valgte yrkesfaglig studieretning på videregående skole. I dag studerer han kybernetikk og robotikk.

– Jeg er den eneste i klassen min som ikke har generell studiekompetanse, forklarer Basso.

– Hvordan kom du deg i det hele tatt inn på NTNU uten studiekompetanse?

– Jeg tok et års forkurs på UiT, som tilsvarer tre år med matematikk og fysikk på videregående. Det var veldig vanskelig, men foreleseren min var veldig flink. Dette ga meg dispensasjon til å søke på ingeniørstudiet, selv om jeg for eksempel ikke har kompetanse til å studere historie ved UiT.

Skal demonstrere romfartsteknologi

– Kan du forklare oss lekfolk hva jobben går ut på?

– Vi skal teste og demonstrere romfartsteknologi som skal brukes til maritim overvåking. Det er jobbens overordnede mål, forklarer Basso og legger til:

– På Andøya den siste uka skal vi i praksis sende opp en stratosfæreballong, og skyte opp en sonderakett. Så skal vi lese av data, bilder og videostrøm, og vise dette «real time» nede på bakken.

– Er det bedrifter, eller institusjoner som Forsvaret, som skal ta i bruk denne teknologien?

– Potensielle kunder finnes innen fiskeri, skipstrafikk, miljø/forurensning og så videre.

– Drømte om å bli astronaut

24-åringen har alltid interessert seg for teknologi, romfart og verdensrommet. Tidligere har han jobbet noen år som vekter og bartender.

– Som barn drømte jeg om å bli astronaut. Jeg syntes det var utrolig stilig med de amerikanske romfergene. Tidligere har jeg lett etter lignende jobber som denne jeg nå har fått, men det har ikke eksistert noe slikt tilbud i Norge før nå.

– Denne sommerjobben vil gi meg uvurderlig erfaring, og en unik sjanse til å samarbeide med folk fra andre universiteter og studieretninger, avslutter 24-åringen.