Lørdag er hun i Tromsø for å presentere og motta reaksjoner på dramadokumentaren «Karenina & I», en film hun spiller hovedrollen i, har produsert og som ektefellen har regissert.

Ektefellens idé

– Anna Karenina er en rollefigur som har gitt meg guts. Gjennom henne har jeg funnet ut hvorfor jeg ble skuespiller, sier Gørild Mauseth.

Sammen med ektefellen, italieneren Tommaso Mottola, reiste de i løpet av en måned 11.000 kilometer med jernbane i Russland, fra Murmansk i vest til Vladivostok i øst, med et filmteam på slep. Filmen følger Mauseths indre og ytre reise som Anna Karenina, en rolle hun skal spille i Vladivostok uten å kunne et ord russisk.

– Jeg spilte Anna Karenina på Riksteatret i 2012. Vi var i 57 byer og spilte for 22.000 besøkende. Jeg følte meg som en rockestjerne. Filmen er Tommasos idé.

Nå er rollefiguren gjenskapt på kinolerretet, med Mauseth foran og Mottola bak kamera med Hollywood-stjernen Liam Neeson «som» Leo Tolstoj.

20 år siden nakenscene

Mauseth og Neeson møttes første gang på en filmfestival i Italia i 2000, og året etter var begge jurymedlemmer under filmfestivalen i Taormina.

– Han hadde aldri gjort noe av Tolstoj før og trodde han bare skulle være en fortellerstemme som bandt filmen sammen. Neeson levendegjør Tolstoj gjennom stemmebruken. På den måten har han også investert i filmen, for som han sa «I am very expensive».

I år er det 20 år siden Mauseth slo igjennom som skuespiller, i Knut Eriks Jensens film «Brent av frost». I filmen ligger hun splitter naken i en robåt full av fisk. Nå debuterer hun som filmprodusent med filmen «Karenina & I».

iTromsø møter henne rett etter at hun landet med fly i Tromsø og rett før hun setter seg på bussen til Nordreisa hvor hun skal presenterer filmen om kvelden.

Omfattende reising

Etter at filmen hadde verdenspremière under TIFF i januar, har hun og den italienske ektefellen satt seg fore å besøke minst 60 kinoer i Norge med filmen i løpet av vinteren og våren.

Den siste uka har de vært innom Mauseths hjemby Kjøllefjord, hvor det var norgespremière sist lørdag, Kirkenes, Murmansk og Moskva, i tillegg til Tromsø og Nordreisa. Søndag er det festpremière med rød løper på Gimle kino i Oslo.

– Jeg ønsker å møte publikum, fortelle om det å være kunstner og høre folks mening. Vi har fått utrolig mange flotte tilbakemeldinger, både fra nordmenn og russere, sier Gørild Mauseth.

på filmturné: Skuespiller og filmprodusent Gørild Mauseth reiser land og strand rundt med «Karenina & I». Lørdag presenterer hun filmen for tromsøpublikummet. Foto: Kjetil Vik