Ser du noe spesielt med disse bildene?

Disse bildene viser noe som ikke har vært på stell på lenge – klokkene på Domkirka går nemlig i takt.
nyheter

– Det var i forrige uke som jeg så at klokkene gikk helt annerledes. Da klokka slo åtte, viste en av urtavlene klokken 11, forteller kirkeverge Nils Opsal.

Forskjellige tider

Alle som passerer Kirkeparken jevnlig vet at det ikke alltid er samme klokkeslett som vises på de fire urtavlene.

LES OGSÅ: Her skal det brukes én million på ny belysning (for abonnenter)

Den siste uka har det imidlertid vært ekstra ille, med flere timers forskjell.

– Kirkeklokkene skal stemme. Klokkene slår jo på hel- og halv time – da skal folk være trygge på at kirkeklokkene stemmer, sier Opsal.

Tiden var gått av ledd

Da han oppdaget hvor mye tiden var gått av ledd, kontaktet han byggeforvaltningen for å få hjelp med å stille klokkene.

– Fredag var kirketjeneren og byggforvaltningen oppe i tårnet for å stille urverket, smøre delene og restarte klokkemotoren, forteller Opsal.

Stilte klokkene

Nå går klokkene i synk, og viser samme tid.

– Jeg vil imidlertid oppfordre alle som passerer Kirkeparken om å se opp, følge med i tiden – og gi beskjed til oss dersom klokkene begynner å oppføre seg forskjellig, sier kirkevergen.

Han er usikker på hva som kan være årsaken til at de forskjellige urtavlene går ulikt.

Kan bli kostbart

– Det er samme motor som driver de fire urskivene og automatikken som styrer viserne er nesten helt ny, forteller Opsal.

LES OGSÅ: Opp til biskopen å avgjøre orgelstriden i domkirka

Dog er akslinger, skruer og rammer gamle – kanskje så gamle som 100 år.

– Om klokkene begynner å gå feil igjen, så må vi kanskje gjøre noe med disse. Men det er en langt mer omfattende operasjon, sier han.

Smøring og kalibrering av urverk kan nemlig skje fra klokketårnets innside – alt det andre må tas utenfra.

Ta en Zapffe?

– Da må vi få opp stillaser rundt tårnet, og det kan bli både tid- og ressurskrevende, sier Opsal.

Eller så ber man noen om å ta seg opp på utsiden av klokketårnet.

– Kanskje kan man gjøre det samme som Zapffe – og klatre opp i tårnet. Det blir imidlertid ikke meg – jeg har høydeskrekk, sier Opsal.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter