Tromsø-forsker med i NRK-serie: - Budskapet i serien er viktig

Tirsdag får du se Eva Fuglei fortelle om klimasituasjonen på Svalbard på NRK.

med i tv-serie: Fjellrevforsker Eva Fuglei skal være med i NRK-serien «Min natur» førstkommende tirsdag.  Foto: Elke Mogner

nyheter

Fuglei er fjellrevforsker på Norsk Polarinstitutt, og gjester serien «Min natur» på NRK tirsdag. Episoden ble spilt inn på Svalbard i juli 2016.

Det er Arne Nævra og Torgeir Beck Lande som står bak serien.

– De var på jakt etter noen som kunne representere Svalbard og som kunne sette ord på det å ta vare på naturen, forteller Fuglei.

– Jeg tok de med på den årlige fjellrevovervåkingen som jeg leder for Norsk Polarinstitutt. I løpet av turen snakket vi om hva som skjer på Svalbard og klimaendringene.

LES OGSÅ: - I Europa tror mange at Arktis er en nasjonalpark

Overrasket

Fuglei hadde ikke sett for seg å være med på et slikt program.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ble valgt ut til å være med på programmet. Kanskje det har noe med at jeg har jobbet lenge på Svalbard tidligere og fortsatt har lange feltperioder.

– Hvordan var det for deg å være foran kamera?

– Det var veldig uvant. Jeg har ikke hatt med meg journalister eller filmteam på feltarbeidet tidligere.

– Jeg var ikke sikker på om jeg hadde lyst til å være med i starten og måtte gå noen runder med meg selv, men saken er viktig. Det handler om naturmiljøet på Svalbard og de klimaendringene som skjer. Kanskje blir programmet en vekker for folk, slik at de forstår hvor viktig det er å gjøre noe med den globale oppvarmingen, sier hun.

LES OGSÅ: Kongsbakken-elever ble filmskapere og promoterer miljøbevissthet

– Temperaturrekorder

Forskeren er opptatt av å formidle hva slags konsekvenser global oppvarming har for Svalbard.

– På Svalbard har man opplevd temperaturrekorder hver måned de siste seks årene. I november i fjor hadde de nedbørsrekord i form av regn. Klimaet er i endring og det skjer raskere enn man tidligere trodde var mulig, sier hun.

Nervøs

Episoden med Eva Fuglei vises på NRK 1 klokken 19:45. Selv tror hun ikke at hun kommer til å se det på TV.

– Jeg kommer kanskje til å la mannen min se det først, så kommer jeg til å se den på nett i et litt mindre format, sier hun og ler.

– Det er ikke lett å se seg selv på TV, men jeg sier til meg selv at budskapet er viktig.