Hotellnestoren Dag Høybakk (60) har gått bort. Han ble funnet død i hjemmet sitt mandag morgen.

Høybakk har vært syk i en lengre periode, men har likevel vært administrerende direktør ved Radisson Blu Hotel til det siste.

En av de store

Høybakk vil bli husket som en av de store innen hotell- og restaurantnæringen i Tromsø. Hans kolleger karakteriserer ham som en bauta i bransjen – en person som har vært med på å bygge opp reiselivet til det vi ser lokalt i dag.

Direktør ved Amalie Hotell, Thor-Ragnar Fjeldstad, betegner Høybakk som en god venn og kollega.

Faglig kjempesterk

– Dag var en flott fyr som alltid var på hugget. Faglig var han kjempesterk og en bransjemann vi kunne stole på.

Fjeldstad sier at han fikk telefonen om vennens bortgang mandag formiddag. De to har jobbet sammen siden 1975.

– Jeg er den første til å beklage Dags bortgang. Selv om han har vært alvorlig syk over lang tid – noe han også har vært åpen om – håpet både jeg og andre at han skulle få leve lenger. Slik gikk det ikke. Dessverre, sier Thor-Ragnar Fjeldstad.

Trist nyhet

Direktør ved Ishavshotellet, Poul-Henrik Remmer, vil huske Dag Høybakk som en respektert sjef og en god kollega.

– Dag visste hva han ville og hvordan ting skulle gjøres. Han hadde klare meninger.

– Jeg vil betegne ham som en hotellmann med stor H, sier Remmer.

Bygde opp hotell-Tromsø

Ifølge The Edge-direktør Øyvind Alapnes var Høybakk sentral i oppbyggingen av Tromsø som hotellby.

– Vi føler med våre kolleger på Radisson i dag. Og spesielt hos oss er staben preget fordi Dags datter, Marianne, er vår hotellsjef.

– Videre vil jeg nevne at næringen har mye å takke Dag Høybakk for. Han har omgjort Tromsø fra å være et «nakent bilde» til å bli hotellbyen hele Skandinavia snakker om.

Tøff periode

Dag Høybakk har hele tiden vært åpen om sin sykdom. Så sent som i fjor høst ble han rammet av hjerneslag, men kom seg raskt til hektene. Omtrent samtidig skrev han dette på sin Facebook-side:

«2016 skulle vise seg å bli et rimelig tøft år privat. I april måtte jeg gjennom en megaoperasjon med fjerning av hele bukspyttkjertelen, deler av magesekk osv. Så nå på tirsdag kveld hjerneslag med lammelse av venstre fot og arm. Men bra at det rammer oss som tåler en støyt. Ting går allerede stort fremover. Jeg går igjen for egen maskin. Hånda begynner å virke igjen osv. Tenker jeg er på jobb igjen i løpet av tre-fire uker, men blir nå her på UNN i 14 dager. Ønsker alle en god helg og et godt liv. Så plutselig ses vi igjen. I am shaken but not «destroyed.»