Israel boikotter Tromsø-politikere

Den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lov som forbyr politikerne i Tromsø å reise inn i landet.

Ordfører Kristin Røymo  Foto: Lars Marius Matre / iTromso

nyheter

For en uke siden vedtok den israelske nasjonalforsamlingen Knesset at alle utenlandske borgere som oppmuntrer til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel ikke får innreise i landet.

Det melder NRK på sine nettsider.

Tromsø kommune vedtok en slik boikott i fjor hvor vedtaket lød slik:

«Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.»

– Alle stater, også demokratier, bestemmer hvem som skal ha tilgang til staten. Slik vi ser det er en boikott av Israel ofte i realiteten et forsøk på å nekte Israels rett til å eksistere, og, slik vi ser det, et forsøk på å nekte det jødiske folk retten til å bestemme over seg selv, skriver den israelske ambassaden i en e-post til statskanalen.

Gaza er vennskapsby med Tromsø, men nå kan det altså bli problemer for politikerne å få innreise i landet.