Seniorforsker Jan H. Sundet i Havforskningsinstituttet får inn stadige rapporteringer om funn av kongekrabbe. Det samme forteller leder av Ivan Lorentzen Fiskeforretning AS, Ingvar Lorentzen. Han sier sågar at det er første gang i brukets rundt hundreårige historie at kongekrabber havner på kaia.

Store krabber

– Det er snakk om store utgaver av arten, sier Sundet som ikke er overrasket over meldingene.

– Det tyder på kongekrabbene har vandret vestover. Tidligere kom det inn en og annen melding i året. Nå er rapporteringen hyppigere.

Jan H. Sundet sier at det er viktig at fiskere melder fra om fangst slik at karteggingen av omfanget blir så nøyaktig som mulig.

Gyteferdig

– Det som er skremmende er at meldingene til oss går ut på at det er hunnkrabber med store mengder rogn på Svensgrunnen og Malangsgrunnen. Det kan tyde på at formeringen allerede er i gang.

Havforskningsinstituttet har også fått rapportering om mindre utgaver av gyteklare kongekrabber i Balsfjorden.

Ble satt ut

– Her går hardnakkede rykter fra tidlig på 2000-tallet ut på at kongekrabber ble satt ut – kastet fra båter. Sånn sett befinner det seg flere generasjoner krabber i dette havområdet.

Sensasjonelt

Ingvar Lorentzen betegner bifangstene som sensasjonelle.

– Folk jeg har snakket med har aldri opplevd kongekrabbe utenfor Kvaløya og Senja. Det er spesielt de båtene som går litt ut som får kongekrabbe i torskegarnene.