370.000 nordmenn får rett til gratis briller

Butikkmedarbeidere får rett til gratis synsundersøkelse og databriller. Det har arbeidstilsynet bestemt i en ny forskrift.

RETT TIL DATABRILLER: Butikkansatte har nå fått rett til gratis synsundersøkelse og gratis briller, men noen vilkår må ligge til grunn. Forskriften unnlot tidligere butikkansatte, men nye og mer avanserte kassaapparat har gjort at skjermene må regnes som en dataskjerm.   Foto: Michael Jensen

Dette sier forskriften:
  • Arbeidstakerne skal ha rett til undersøkelse hos øyespesialist dersom utfallet av synsundersøkelsen tilsier det.
  • Utgifter til spesielle synskorrigerende hjelpemidler skal dekkes av arbeidsgiver.
nyheter

Alle arbeidstakere som jevnlig og i en betydelig del av arbeidstida si jobber ved en dataskjerm, har rett til å få dekket briller av arbeidsgiveren sin. Butikkansatte har lenge vært unnlatt fra denne regelen.

– Vår konklusjon er at frittstående skjermer av en viss størrelse som et moderne kasseapparat, kan være omfattet av begrepet dataskjerm, sier Trude Vollheim Webb direktør i arbeidstilsynet.


Rekordår for Reitangruppen i 2016

Tross mye støy rundt Rema 1000 rapporterer Reitangruppen om nytt rekordresultat i 2016.


Rett til gratis briller

Nå har direktoratet for arbeidstilsynet slått fast at retten til gratis synsundersøkelse og databriller også gjelder butikkansatte.

– iPhone, nettbrett og bankterminaler regnes fortsatt ikke som skjermer som gir rett til briller, men kasseapparatene har blitt mer avansert og regnes nå som dataskjerm, sier Per Olav Hernes pressekontakt i arbeidstilsynet.

Vilkår

Direktoratet for arbeidstilsynet peker på at det er visse vilkår som må være oppfylt for at ansatte har rett til databriller betalt av arbeidsgiveren.

– Ett vilkår som må være oppfylt for butikkansattes del er at de jobber jevnlig i kassa. Sporadisk eller unntaksvis kassearbeid vil ikke gi rett til gratis databriller, poengterer Webb.

Arbeidet ved dataskjerm må utgjøre en betydelig del av arbeidstida. Arbeidstilsynet definerer ikke hvor lang tid de mener «en betydelig del» av arbeidstida er.

– Hvert enkelt tilfelle skal vurderes, men en pekepinn er gitt av en ekspertgruppe fra Høgskolen i Sør-Norge. Ekspertgruppens vurdering er at arbeid foran en dataskjerm i mer enn fire timer om dagen kan føre til øye- og nakkeplager, opplyser Trude Webb.


Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter