Statens vegvesen med belteaksjon mot busspassasjerer

Statens vegvesen kontrollerer denne uken hvor flinke tromsøværingene er til å bruke belte i buss.

beltebruk i buss: Det er for lite oppmerksomhet knyttet til å bruke belte i buss, men det ønsker Statens vegvesen å gjøre noe med. Gjennom beltekontroller og andre tiltak er målet at flere skal begynne å bruke belte i buss.  Foto: Tor Farstad

nyheter

Ann Synnøve Elvevoll kampanjeansvarlig i Statens vegvesen Region nord fremhever viktigheten av at flere blir oppmerksom på å bruke belte i buss.

– Det er for lite oppmerksomhet knyttet til å bruke bussbelte. Målet med kontrollene er å øke fokuset slik at flere begynner å bruke belte, ikke å bøtelegge flest mulig, sier hun.

Rundt middagsbordet

Kontrollene er en ting, men det må bli større fokus på å bruke belte innad i kjernefamilien mener kampanjeansvarlig for kontrollene i nord.

– Belte på buss er et tema jeg skulle ønske kom opp rundt alle middagsbord. Det er et viktig tema som bør diskuteres for å øke sikkerheten til de man står nærmest, sier Elvevoll.

Undersøkelser gjort av Statens vegvesen viser at flere glemmer å ta på seg belte, andre mener busser er så trygge at man ikke trenger å bruke belte og blant ungdommer ansees det som lite kult å bruke belte.

– Mange foreldre aner ikke om barna sikrer seg i bussene. Det gjelder bybusser, men også i langdistansebusser som kjører på veier med høy hastighet. Når ulykken først er ute i buss kan det gå virkelig galt, understreker Elvevoll.

– Må bli flinkere

Undersøkelsene gjennomført av Statens vegvesen viser at de har kommet seg over femti prosent som bruker belte i buss.

– Det går riktig vei, men det er fortsatt for lite og det er spesielt blant unge vi må få opp bruken av bussbelte. I bil er det en annen holdning til å bruke belte, så hvorfor skal det ikke være slik for buss, undrer Elvevoll.

I enkelte busser, slik som bybussene i Tromsø, som er ment for lavere hastigheter og hyppige av- og påstigninger, er det ikke et krav til belter, selv om flere av bussene har dem montert.

– Men til tross for at det er belter i stadig flere busser, oppleves bussen fortsatt som en «frisone» for beltebruk. At ikke alle busser har belte, kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når du har det tilgjengelig, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

For egen og andres sikkerhet oppfordrer Statens vegvesen alle til å bruke belte i buss. Det gjelder hele året og ikke bare ut uken for å hindre 1.500 kroner i gebyr.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter