Ann Synnøve Elvevoll kampanjeansvarlig i Statens vegvesen Region nord fremhever viktigheten av at flere blir oppmerksom på å bruke belte i buss.

– Det er for lite oppmerksomhet knyttet til å bruke bussbelte. Målet med kontrollene er å øke fokuset slik at flere begynner å bruke belte, ikke å bøtelegge flest mulig, sier hun.

Rundt middagsbordet

Kontrollene er en ting, men det må bli større fokus på å bruke belte innad i kjernefamilien mener kampanjeansvarlig for kontrollene i nord.

– Belte på buss er et tema jeg skulle ønske kom opp rundt alle middagsbord. Det er et viktig tema som bør diskuteres for å øke sikkerheten til de man står nærmest, sier Elvevoll.

Undersøkelser gjort av Statens vegvesen viser at flere glemmer å ta på seg belte, andre mener busser er så trygge at man ikke trenger å bruke belte og blant ungdommer ansees det som lite kult å bruke belte.

– Mange foreldre aner ikke om barna sikrer seg i bussene. Det gjelder bybusser, men også i langdistansebusser som kjører på veier med høy hastighet. Når ulykken først er ute i buss kan det gå virkelig galt, understreker Elvevoll.

– Må bli flinkere

Undersøkelsene gjennomført av Statens vegvesen viser at de har kommet seg over femti prosent som bruker belte i buss.

– Det går riktig vei, men det er fortsatt for lite og det er spesielt blant unge vi må få opp bruken av bussbelte. I bil er det en annen holdning til å bruke belte, så hvorfor skal det ikke være slik for buss, undrer Elvevoll.

I enkelte busser, slik som bybussene i Tromsø, som er ment for lavere hastigheter og hyppige av- og påstigninger, er det ikke et krav til belter, selv om flere av bussene har dem montert.

– Men til tross for at det er belter i stadig flere busser, oppleves bussen fortsatt som en «frisone» for beltebruk. At ikke alle busser har belte, kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når du har det tilgjengelig, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

For egen og andres sikkerhet oppfordrer Statens vegvesen alle til å bruke belte i buss. Det gjelder hele året og ikke bare ut uken for å hindre 1.500 kroner i gebyr.