– Opprinnelsen til livet startet i havet. Her er det ekstreme forhold. Organismene i havet har unike egenskaper for å tilpasse seg disse forholdene. De har da også unike molekyler som vi kan bruke. Vi har så vidt begynt å pirke borti det, sier Elin Kolsvik, leder for Biotech North.

Tromsø er ledende

Bioteknologi er forskning på og utvikling av nye produkter basert på dyr, planter og mikroorganismer.

– Blå bioteknologi tar utgangspunkt i marine ressurser, sier Jeanette Hammer Andersen, professor ved Norges fiskerihøgskole ved UiT.

– Miljøet i Tromsø er ledende på å koble kunnskap og utnytte marine ressurser. Universitetet er verdensledende innenfor enkelte områder, som å jakte nye molekyler, sier Kolsvik.

Produkter fra havet

Biotech North tilrettelegger for samarbeid mellom forskning og bedrifter i Nord-Norge innen blå bioteknologi. Mye av det som produseres er helsekost, mat og fôr.

– Det er viktig å få inn bedrifter og kunne kommersialisere forskningen. I Tromsø har rundt 20 bedrifter produkter på markedet basert på blå bioteknologi, sier Kolsvik.

Av disse produktene er blant annet en sårsalve til sår som har vanskelig for å gro, og kunstig agn laget av marint reststoff.

Tilgang på arktiske strøk

UiT har en lang forskningstradisjon på havrelaterte ting.

– Vi er plassert langt mot nord og har tilgang til arktiske strøk. Her er det mye uutforska, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Til neste år vil det nye polarforskningsskipet «Kronprins Haakon» bli tatt i bruk av forskere ved UiT. (link)

– Det er et veldig avansert fartøy. Jeg håper det vil kunne gjøre det mulig å forske mer på arktiske strøk, sier Kolsvik.

Forsker på legemidler

Innen blå bioteknologi forskes det mye på nye legemidler.

– Antibiotikaresistente bakterier og kreft rammer mange mennesker. Forskningen på dette er viktig, sier Husebekk.

Prosessen fra forskning til ferdig legemiddelprodukt er lang.

– Vi har funnet ny kjemi i marine organismer som nå optimaliseres og utvikles til klinisk testing, sier Andersen.

Arrangerer konferanse

Nå ønsker Tromsø å posisjonere seg internasjonalt innen blå bioteknologi.

– Dette gjør vi blant annet ved å arrangere Bioprosp. Denne konferansen bringer verdens ytterste kompetanse innenfor feltet til Tromsø og setter forskning og bedrifter herfra på kartet. Vi håper dette skal bli en grobunn for nye og spennende produkter og samarbeidsprosjekter, sier Unn Sørum, forskningsutvikler ved Norinnova.