– Jeg skammer meg på vegne av enkelte medruss, sier, russepresident ved Kongsbakken, Anja Lockertsen. Sammen med Silje Stensland Halvorsen (18) Kristin Bergseth (18) har hun sett seg lei på det de omtaler som en ukultur blant russen.

– Det lages drøye og kvinnefiendtlige sanger, uten noen annen hensikt enn å provosere eller fordi de tror det er kult. Det er en ukultur, særlig blant gutter som er russ, sier Lockertsen.

LES OGSÅ: Russen klar for et skikkelig krafttak mot kreft

Debatten har rast i nasjonale medier etter russebussen «Playboy» i Bergen hadde en sang med en tekstlinje som vanskelig kunne tolkes på noen annen måte enn at den handlet om oralsex med trettenåringer. En annen russelåt fra en gruppe i Askim hadde et budskap om at «Nei betyr ja», og ble anklaget for å ha tydelige voldtektsassosiasjoner. Tromsø-russen reagerer på kvinnesynet i tekstene.

– Jenter kalles som «horer», «tøs», «slut», «bitches» og kalles løse, sier Halvorsen.

Bannlyst russelåt

Nordlys omtalte tidligere i år en russelåt fra Tromsø-russ med tekst som lød at de skulle «denge samer».

– Det er fæle greier. Den låta er nå bannlyst på alle russefester, sier Lockertsen

Ukultur

– De som har låtene er egentlig bra folk, det er jeg overbevist om. Men så går de altfor langt i et forsøk på å være drøyere enn fjorårets russ. Det er samme russ som i kveld bidrar under «Krafttak mot kreft», så jeg kan ikke se for meg at de egentlig står inne for tekstene, sier russepresidenten.

Jentene har luftet ideen om å lage en egen sang i andre enden av skalaen.

– Vi tenkte på å en mest mulig politisk korrekt russesang med tekst om at du «du kan bli med meg hjem i kveld – hvis du har lyst altså, for det er ditt valg», som et motstykke til sangene med tekst er som glamoriserer voldtekt, sier Halvorsen.