Nå skal vi gratinere polentaen i ovnen sammen med flere forskjellige typer ost, og servere «kaka» sammen med gode pølser og godt flesk.

Du bør være obs på at dette er så langt fra slankekost du kan komme. Jeg regnet ut at i en raus porsjon, er det cirka 2.000 kalorier...

Men etter en dag i skibakken eller i skisporet, så har du forbrent masse energi, og da trenger du å fylle på med noe skikkelig sikringskost.

Kok opp vann og salt i en tykkbunnet gryte. Når vannet koker, så heller du polentagrynene ned i vannet i en tynn stråle samtidig som du visper kraftig.

Pisk kraftig helt til polentaen jevnes, da skrur du ned varmen til det laveste og bytter ut vispen med en treskje.

Legg på lokk og kok videre på svak varme. Rør rundt i gryta med jevne mellomrom.

Etter cirka 20 minutter vil «grøten» være ferdig. Det merker du på at polentagrynene er helt myke og at grøten har fått en silkemyk konsistens.

Rør inn en spiseskje smør og sett til side.

Når grøten har fått svelle litt under lokk, heller du den over i en ildfast forn. Laget skal bli cirka fem centimeter tjukt.

Ta dungen med blandet ost (jeg brukte sveitsisk gruyére, italiensk fontina og parmesan, engelsk cheddar og svensk Västerbottensost) og hakk den i grove biter med kniv.

Det gjør ingenting om bitene blir ujevne på størrelse, det er bare godt at den smelter forskjellig.

Legg osten på toppen av polentaen og «press» den forsiktig ned i grøten.

Stek i ovnen på 220 grader i cirka 20 minutter, eller til gratengen får ønsket farge. Jeg liker den litt lysere. Da er ostelaget ekstra mykt.

La «kaka» hvile litt før du skjærer stykker fra den, men ikke for lenge.

Du vil at det skal dannes «gardiner» av smeltet ost når du øser opp. Servér sammen med godt flesk og gode pølser.

Vel bekomme!

STEKEMAT:Kraftige og velkrydrede svinepølser og tørrsaltetsideflesk stekes og serveres sammen med gratinert polenta.
PRESS:Den grovhakkede ostenpresses ned i polentaen.
OSTEPARTY:Bruk forskjellige typer av smaksrik ost, eksempelvisgruyére, reblochon, parmesan, pecorino, cheddar eller lignende.