Unik undersøkelse satte ny rekord

Aldri før har Tromsøundersøkelsen kunne startet tidligere med forskningen.

REKORD: Leder for Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen, ser fram til å forske på resultatene fra Tromsøundersøkelsen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Tromsøundersøkelsen ble avsluttet 1. november i fjor etter at de hadde samlet inn helsedata fra 21.083 deltakere. Allerede i midten av februar hadde all dataen blitt ferdigstilt.

Nå er det bare for forskerne å velte seg i informasjonen de har fått.

– Tromsøundersøkelsen er helt unik, den er et folkehelsebarometer og er ekte forskningsgull. Forskerne våre tripper av spenning for å komme i gang med forskningen. Tromsøundersøkelsen leverer viktige helsedata både til forskere og helsemyndigheter regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sier leder for Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen, til UiT.


Overraskende funn ved UiT – måten sykdom påvirker oss er i endring

Stadig flere syke blir deprimerte eller opplever angst.


– Det er bare fantasien som setter en stopper for hva vi kan forske på, og det er ekstra gledelig at vi nå også har munn- og tannhelse som en del av undersøkelsen vår, legger hun til.

Avføringsprøver

Siden Tromsøundersøkelsens oppstart i 1974 har forskerne samlet inn data angående livsstil, helse og sykdommer. I tillegg har deltakerne vært med på forskjellige undersøkelser, blitt veid og målt, og gitt fra seg blodprøver, samt tatt røntgen av blodårer og ultralyd av hjertet.

Noe som var nytt med fjorårets Tromsøundersøkelse var at de for første gang tok tannsjekk og avføringsprøver, hvor sistnevnte skal brukes til å se på omfanget av antibiotikaresistente bakterier i tarmen.

– Spiser vi for mye salt? Påvirkes tarmfloraen vår av reisevanene våre? Dette er resultater som må formidles til folket, sier Johansen.


Menn er mer fysisk aktive enn kvinner

Menn oppgir å være mer fysiske aktive enn det kvinner gjør. Men forskning viser at menn har lettere for å overdrive når de snakker om egen treningsinnsats.

 

– Skal komme befolkningen til gode

Den unike undersøkelsen har et stort fokus på at befolkningen skal få noe igjen for forskningen.

– Tromsøundersøkelsen skal forske, men også bidra til forebygging og bedre folkehelse. Når så mange mennesker gir av sin tid og tålmodighet for å være med på en omfattende helseundersøkelse, er det viktig for UiT at resultatene forskerne finner kommer folket til gode, sier Johansen.

– De mange kliniske dataene vi samler inn gir også økt kompetanse og bedre pasientbehandling, så dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter.