Lund la til grunn at politiet allerede satt på omfattende bevis mot mannen da 22-åringen tilsto overgrepene og erkjente straffskyld, og at rabatten derfor ble lavere enn den vanligvis ville vært.

Riksadvokaten legger opp til at en strafferedaksjon på mellom 15 prosent og 30 prosent er rimelig. Det avgjørende for utmålingen er ikke hvilke beviser politiet har idet forklaringen avgis, men hvilke beviser mistenkte var kjent med at politiet har kjennskap til.

– Jeg har problemer med å forstå hvorfor aktoratet har lagt seg på et lavmål i denne saken. 15 prosent er det laveste det gis anvisning om. Min klient har tilstått alle forholdene i tiltalen. Selv om det nå strides om alderen til en av de fornærmede, har min klient erkjent faktum – den seksuelle omgangen, sa Crogh.

Bidro til å avdekke nye overgrep

Han peker på at 22-åringens forklaringer til politiet også bidro til å avdekke åtte nye fornærmede politiet ikke visste om.

– Han forklarte seg allerede i det andre avhøret om omfanget, modus og tidsmomentet. Han har tilstått fullt ut alt han husket, og da han ble konfrontert med forhold han ikke husket, tilsto han det også, sa forsvareren, og fortsatte:

– Samlet sett mener jeg dette bør lede til en strafferabatt på 25 prosent, og slettes ikke slik aktoratet legger opp til.

Dersom 22-åringen frifinnes for den mest alvorlige tiltaleposten, gjentatt seksuell omgang med en gutt som skal ha vært 13 da det skjedde, mener Crogh at en rimelig straff for mannen vil være fem år og ni måneder etter rabatten er trykket fra.

– Dersom han derimot dømmes for overgrepene mot gutten, vil seks år og ni måneder være rimelig.

Stiller seg bak aktor

Aktor Gøril Lund valgte tirsdag å ikke be om forvaringsstraff for 22-åringen, til tross for at de sakkyndige som har fulgt mannen siden sommeren 2016, mente det var moderat til høy fare for gjentakelse.

– Det stiller jeg meg bak. Det dreier seg om en ung gjerningsmann som ikke er domfelt tidligere, og da må man anta at den allerede lange fengselsstraffen gir den korreksjonen som er nødvendig for endring av adferd, sa Crogh.

Han peker også på at 22-åringen allerede, etter eget ønske, får behandling.

– Dersom han skal overføres til en forvaringsinstitusjon, må han på ny begynne med behandling og bygge en ny relasjon med behandler. Får han hen frihetsstraff, vil han sone i Tromsø fengsel og kunne fortsette behandlingen han allerede får der.