Kommentaren

«Folk tar sine liv i verdens lykkeligste land»

Hvor mange flere skal dø før vi gjør noe som monner?
nyheter

Hvert eneste år registreres det i snitt 530 mennesker som tar sitt eget liv. Mørketallene er nok betydelige. I tillegg regner man med at ti ganger så mange gjør forsøk.

Burde det ikke blinket i alle lamper og ulet i alle alarmer snart? Fra politikerhold til alt som er av medier. Men det gjør ikke det. Hvorfor ikke?

Bare for å krydre denne bunnløse elendigheten ytterligere, kunne Aftenposten i helga fortelle at selvmordstallene som skjer med pasienter i psykiatrien er jevnt økende.

I fjor var et toppår med hele 116 pasienter. Siden 2011 er det registrert 618 pasienter som tok sine liv. I 2017 ser ikke ut til å bli noe bedre. Bare innad i det psykiske helsevesenet har det i år dødd ett menneske annenhver dag.

Tall. Statistikker. Kurver. Diagrammer. Jo mer matematisk og tallbasert vi gjør dette, jo mindre i stand blir vi åpenbart til å ta innover oss hva dette er snakk om, nemlig mennesker som dør. Fordi de selv vil dø.

Selvmord tar livet av flere unge menn enn kreft og hjerte- karsykdommer. Er du mellom 15 og 25 år, er du selv din verste fiende.

Nå er det valgår. Nå skal alle partiene si hva de synes er det aller viktigste å ta tak i. Ingen mener selvmord er viktig nok til å nevne det i sine slagord, valgspråk eller på forsiden av sine respektive hjemmesider.

Derfor spør jeg heller hvert og ett av dere, i alfabetisk rekkefølge (så ingen ufrivillig, eller med overlegg, skal misforstå).

Arbeiderpartiet: «Alle skal med», skryter dere. Men hva har dere tenkt å gjøre med selvmordstallene i Norge, da? «Alle skal ha like muligheter til god helse», står det videre på hjemmesidene deres. Men det står ikke ett eneste ord om psykisk helse under «helse». Det bør dere gjøre noe med. Helst med én gang.

Frp: «For en enklere hverdag», er mantraet dere gjentar til velgerne deres. Men hva vil dere gjøre for dem som synes hverdagen er så uutholdelig at de velger å ta sine liv? Er det ikke viktig nok? Dere vil jo helst hjelpe folk der de er. Vel, nå gjelder det mennesker på norsk landjord. Våre egne folk. Det burde være viktig nok.

Høyre: «Vi tror på Norge, fordi vi tror på deg», stråler det svulstig fra hjemmesidene deres. Men før valget er over til høsten kommer cirka 300 mennesker til å bukke under, fordi de ikke tror på seg selv og sin egen fremtid i Norge. Og de vil ta sine egne liv, muligens vel vitende om at dere tror på dem. For det er åpenbart ikke nok. Dere har helseministeren nå. Still dere i bresjen.

KrF: «Menneskeverd i sentrum» er det uangripelige slagordet deres, et slagord selvsagt ingen er direkte uenig i. Det er nå tolv år siden dere satt i regjering. Tallene var ikke noe hyggeligere den gang. Og siden 2005 har det dødd cirka 6500 mennesker i Norge, med selvmord som dødsårsak. Og de fortsetter å dø, med uforminsket kraft. Uansett hvor mye menneskeverd dere ønsker i sentrum.

MDG: «For et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse» sier dere silkemykt og snusfornuftig. Og jeg tror for all del dere mener det, det er jo ingen som innrømmer at de ikke er medmenneskelig, eller foretrekker økologisk ubalanse. Men uansett hvor ren luft, hvor rent hav og hvor mange som sykler, er det ingenting som tyder på at dere har tenkt å prioritere medmenneskelighet for egne borgere som dør mens vi alle ser på.

Rødt: «Kampen mot Forskjells-Norge» er deres nokså typiske valgspråk. Da kan dere trøste dere med at selvmord er et klasseløst fenomen som dere trygt kan ta tak i, for å utjevne forskjellen mellom de som vil leve og de utsatte som vil ende sine egne liv. De trenger dere nå.

SP: «Nær folk», sier dere kameratslig, og tilfører ømt «Senterpartiet vil bygge samfunnet nedenfra». Å være nær folk kan bety så mangt. Og det er ikke bare i byene folk tar livene sine. Det skjer også i grisgrendte strøk, i bygder og på tettsteder og i små kommuner, enten de er sammenslåtte eller ikke. Blant annet fordi samfunnet ikke nær nok dem det gjelder.

SV: «Ta kampen for et varmt samfunn». Det er jo ingen som ønsker et kaldere samfunn, men det var heller ikke slik at selvmordstallene var noe lavere med dere i regjering. Et varmt samfunn kan være så mangt, men kampen dere bedyrer å stå i bresjen for er åpenbart ikke kjempet tilstrekkelig hardt. Søket «SV+landsmøte+selvmord» gir for øvrig null treff. Dere hadde landsmøte sist helg.

Venstre: «Folk først» er vel og bra å ha som motto. Og dere supplerer med «En god velferdsstat trenger ikke være der hele tiden. Men du skal være helt trygg på at den er der når du trenger det». Den tryggheten er det likevel mange, svært mange, som ikke føler godt nok. Og det haster, skal vi redde liv.

Det er ingen politiske partier som trenger å være stolte når det kommer til selvmordstallene i Norge. For det har aldri skjedd nok, og det er helt uavhengig av hvem som sitter med makta.

Ifølge FN-kommisjonen for bærekraftig utvikling (SDSN) er Norge anno mars 2017 det landet i verden der folk er lykkeligst. Men det gjelder ikke alle. Og det er disse vi nå må hjelpe.

Så kjære politikere: Fri dere fra partipolitikkens klamme favn, samarbeid med hverandre og rydd plass på bordet for en sak som opptar og berører hundretusener av velgere. Det er nok nå.

Og alle vi andre har også en jobb å gjøre. Rundt oss dør det folk i helt enorme mengder. Folk du møter på bussen, på jobb, på trening, på gata, på puben, på butikken. Overalt. Det er menn. Kvinner, gutter og jenter. Rike, fattige, høye, lave, mørke og lyse.

De dør fordi de ikke orker å leve mer i det landet hvor folk er lykkeligst i verden. Og rundt dem er det pårørende som sitter igjen med sorgen, fortvilelsen, spørsmålene og – noen gang – de tunge svarene. Alle berøres av selvmord, direkte eller indirekte

Jeg har fortsatt ingen svar på hvordan dette skal løses. Men vi kan alle bli flinkere til å ta den ene telefonen, til å slå av en prat, til å spørre, sende en hilsen, til å bry oss. Og politikken må løfte temaet opp på dagsorden.

For dette kan ikke fortsette lenger.