Uforutsigbar, dagsaktuell og politisk forestilling på HT

Amund Sjølie Sveen kaller inn til folkemøtet «Nordting». Der skal det skytes fra hofta for å fremme dagsaktuelle politiske budskap.
nyheter

Forestillingen Nordting er en blanding av politisk retorikk, musikk, dans og en stor dose humor. Forestillingene bygger på politiske foredrag om nordnorsk historie og aktuelle politiske saker i Nord-Norge.

– Jeg merker at publikum interesserer seg for teater der man tar opp viktige saker. Vi får nok av fiksjon og fjas på Netflix, som man ikke trenger å gå på teater for å oppleve, sier Amund Sjølie Sveen.

Nordnorske kampsaker

Sveen, Liv Hanne Haugen og Erik Stifjell gir i «Nordting» sin analyse av dagsaktuelle temaer.

– Ambisjonen er å flytte våre forestillinger om hva som er mulig og hva som er riktig i samfunnet politisk, sier Sveen.

Under forestillingene skal det fokuseres på ressursfordelingssaker i nord, og på forskjellene innad i Nord-Norge.

– Hvem eier fisken, hvem skal eie oljen, hvem skal tjene penger på ressursene, går pengene ut av landsdelen eller blir de her, spør Amund Sveen.

– Det er også interessant å se på forskjellene innad i Nord-Norge. Det er personer som er søkkrike i Nord-Norge, det er ikke bare søringene som er de stygge ulvene, legger han til.

Hva er Nordting?

«Nordting» er en folkeforsamling for nord, som tar opp viktige politiske saker fra Nord-Norge. De har vært innom Harstad, Hammerfest og Kirkenes, før de nå har kommet til Tromsø.

– Det hele begynte med en invitasjon fra festspillene i Nord-Norge, der de inviterte meg til å lage en åpningsforestilling for deres 150-års jubileum. Resultatet ble et ting, altså Nordtinget, sier Sveen.

På Hålogaland Teater blir det 11 forestillinger fra premièren på onsdag 23. mars til 29. april. Forestillingene settes opp i prøvesalen, og det vil være en ny innleder med for hver forestilling.

Innlederne er Roger Ingebrigtsen på premièredagen og Anne Husebekk på avslutningsforestillingen, i tillegg til ni andre personer som skal være med på å prege hver sin forestilling.

Uforutsigbare forestillinger

Forestillingene er ferskvare og vil endre karakter hver gang. Hver kveld preges av nye aktuelle temaer og musikalske gjester.

– Forestillingen er en fin blanding av abstrakte musikalske uttrykk, med sterke meninger. Samtidig som det er kritisk og relevant for dagens Nord-Norge, sier Inger Buresund teatersjef på Hålogaland Teater.

«Nordting» fyller tinget med aktuelle saker fra der de er. På Hålogaland Teater vil forestillingene blant annet handle om teaterets historie og posisjon i byen.

– Det er supert å ikke vite alt som kommer. Et møte med publikum blir forskjellig fra gang til gang, men dette blir ekstra forskjellig med at innholdet også forandrer seg, sier teatersjefen.

HT-samarbeid

Teatersjefen på Hålogaland Teater oppdaget «Nordting» på festspillene i Nord-Norge i 2014. Helt siden hun ble teatersjef har hun ønsket å få dem til HT.

– Det er vanskelig å drive kunstnerisk virksomhet uten politisk påvirkning i vår tid. Det er viktig at vi tar stilling til politiske saker og verdier på teaterscenen, påpeker Buresund.