På fylkesmessa møtes kreative og entusiastiske elevbedrifter for å presentere seg selv og sine produkter.

SE OGSÅ: Bilder fra fylkesmessa (for abonnenter)

– Vi i Sagtang UB selger ved og tangbrød. Vi jobber med funksjonshemmede, og det er dem som sager veden og baker brødene, sier Patrick Bruvoll (17) og Dani Forsland (17) som går service og samferdsel på Breivang videregående skole.

Gyllen mulighet

Gjennom høsten og vinteren har nær 400 elever fra Troms skapt sine egne bedrifter. Forretningsideene er deres egne. Elevene har utviklet produktene, solgt sine varer og tjenester, og stått for den daglige driften.

– Elevbedriften er i startfasen. Vi har kun holdt på i to-tre måneder, men det har vært veldig artig og lærerikt å få være med på å starte en bedrift fra bunnen av, sier Bruvoll og Forsland.

Bedriften selger hovedsakelig til lærerne ved skolen, men ryktet har allerede spredt seg til foreldrene. Noe som kan bety at «vedmesteren» og resten av bedriften får mer å styre med etter hvert.

– Det absolutt artigste er å løfte og bruke kroppen. Vi sager ved, stabler ved, og frakter ved. Vedmesteren har ansvaret for veden og jeg vet til enhver tid hvor mye ved som er inne på lageret, sier Robert Grødahl.

Tips og lærdom

Andreas Nilsen er gründer og har startet opp kleskolleksjonen «Moose on the loose». Han representerer en av juryene på fylkesmessa, som har i oppgave å bedømme de ulike bedriftene.

– Bedriften har solgt for over 13 millioner kroner. Vi startet helt fra bunnen, sånn som dere gjør. Jeg startet med å tegne en elg, så trykte vi logoen på t-skorter, for så å legge de ut for salg. Så enkelt kan det altså gjøres, forteller Nilsen til de unge håpefulle.

Flere av elevene på fylkesmessa hadde hørt om «Moose on the loose», og de tok til seg tips og lærdom fra gründeren som satte liv i en egenprodusert idé. Noe elevbedriftene skal prøve på nå.

– Fylkesmessa er en unik mulighet for unge som ønsker å bli entreprenører. Mitt råd fra «Moose on the loose» er at det bare er å «moose» på, eller kjøre på da, sier Nilsen.

Motivasjonsfaktor

Fylkesmessa får fram nye og spennende ideer. Et av de store målene er å øke motivasjonen til unge entreprenører.

– Det er veldig lærerikt og spennende og vær en del av dette miljøet. Det lønner seg å ta til seg mest mulig i løpet av denne dagen, for å kunne bruke kunnskapen selv en dag, sier guttene fra Breivang VGS.

Elevbedrifter

Den første ungdomsbedriften i Norge ble startet i 1997, og Ungt Entreprenørskap feirer i år 20-årsjubileum. 11 av 13 videregående skoler i Troms tilbyr ungdomsbedrift dette skoleåret.

– Selv om vi er glade for at stadig flere elever driver ungdomsbedrift, har vi høyere mål og håper flere kommer til. Det er tross alt dagens unge som skal skape verdier, og sikre velferd og fremgang i fylket, sier Anne Grete Johansen daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.

De beste bedriftene blir valgt ut av juryen, og blir tildelt en gullbillett som sikrer dem deltakelse i NM for ungdomsbedrifter. Elevbedriftene konkurrerer i tillegg i følgende fem kategorier på fylkesmessa:

1. Beste elevbedrift. 2. REMIKS – prisen. 3. Beste salgs- og servicebedrift. 4. Beste logo og 5. Beste utstilling.