– Prosjektet er spennende. Vi snakker om hvordan et mobiltelefonbasert system for selvhjelp kan skreddersys for folk med diabetes type 2 – og hvordan dette kan tilbys som en tjeneste, sier Wangberg, professor i folkehelse og stedlig leder for institutt for helse- og omsorgsfag sin virksomhet ved UiT i Narvik, til UiT sine nettsider.

Trenger testere

I forbindelse med å komme i gang med prosjektet, ønsker de å få kontakt med personer som har diabetes type 2.

– Vi har med appen Diabetesdagboka gode resultater fra forskning på bruk av selvhjelpsapplikasjoner for diabetes type 1. I dette nye prosjektet skal vi prøve å finne ut hvordan mange av de samme mekanismene derfra kan tilpasses til diabetes type 2, sier professor Eirik Årsand ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Både Årsand og Wangberg har troen på at appen kan være et virkemiddel for å bremse en negativ helseutvikling. I den anledning trenger de mennesker til å teste ut appen.

Deltakerne blir delt inn i to grupper, og skal teste ut appen i seks måneder. Gruppene får to ulike varianter av Diabetesdagboka, og skal prøve ut en ny versjon som man kan skreddersy etter eget behov.

Vil gjennomføre elektronisk

– Vi vil analysere effekten av disse to versjonene. Samtidig skal vi også teste ut en måte å gjennomføre denne studien helt elektronisk på, sier Årsand og påpeker at alt skjer online.

For å delta må man være mellom 18 og 80 år, ha hatt diabetes type 2 i mer enn tre måneder, bruke en android-telefon, samt blodsukkermåler, og bruke appen Diabetesdagboka.