Bjørnar Østgård er død.

– Han rakk å treffe sitt første oldebarn

Bjørnar Østgård, mangeåring SV-politiker og markant målmann, gikk bort tirsdag denne uken – 86 år gammel.

BJØRNAR ØSTGÅRD: SV-politiker, målmann, bridgespiller – og ektemann, far, bestefar og oldefar – Bjørnar Østgård døde tirsdag. Bildet er tatt på hans 75-årsdag. Foto: Lars Åke Andersen  Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

– Han sovnet inn på sykehuset. Da hadde vi i familien vært samlet rundt ham, og han syntes nok at han hadde «gjort opp sitt bo», forteller sønnen Reidar Østgård.

Dårlig hjerte

Han forteller at faren hadde slitt med dårlig hjerte de siste tre-fire årene.

– Han var inn og ut på UNN, og helsa ble dårligere og dårligere, forteller han.

Bjørnar Østgård etterlater seg kone, tre sønner, ni barnebarn – og et oldebarn.

Møtte sitt første oldebarn

– Han rakk å treffe sitt første oldebarn som kom til verden i begynnelsen av mars – og vi rakk å få tatt bilde av de to, forteller Reidar.

Faren var klar til det siste, og ga sågar instrukser om hvordan begravelse og dødsannonse skulle utformes og gjennomføres.

Nynorsk hele livet

– Det skulle skje på nynorsk. Dødsannonsen skulle være på nynorsk og det skulle være nynorske salmer, sier sønnen.

Ifølge ham var nynorsken en av de store hjertesakene for Bjørnar Østgård.

– Han hadde nynorsk på skolen som barn – og beholdt språket opp gjennom hele sin livstid. Han var veldig påpasselig vedrørende det, forteller Reidar.

Æresmedlem

Arbeidet for nynorsken gikk ikke upåaktet hen.

– Han var æresmedlem i Noregs Mållag.

Bjørnar Østgård var aktiv SV-politiker i flere tiår. Han satt i kommunestyret og i fylkestinget helt fra slutten av 60-tallet.

Mellom 1979 til 2001 var han SVs gruppeleder på fylkestinget, og mellom 1993 og 2001 ledet han samferdselsutvalget i fylket.

Pasjonert bridgespiller

Ytterligere én pasjon opptok Østgård i voksen alder – kortspillet bridge.

– Hver tirsdag klokken syv skulle det spilles bridge. Dét uansett om det skjedde andre ting – bridgen var hellig for ham, sier sønnen Reidar med en latter.

Begraves fredag

Bjørnar Østgård vil bli stedt til hvile fredag førstkommende.

– Han begraves fra Elverhøy kirke den 31.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter