Reparerte gammelt og nytt på Kulturhuset

Det var stor interesse rundt Tromsøs første reparasjonskafé da Framtiden i våre hender viste seg fram på sitt tradisjonelle, månedlige bruktmarked.

TRAVEL: Kari Westergaard har hatt det travelt siden hun ankom «kafeen» som hun lørdag drev sammen med Johan Nils Swärd og Anna Sunnefeldt (i bakgrunnen). Alle foto: Åsgeir Johansen 

LÆREPROSESS: Anna Sunnefeldt lærer Victoria Jensen og Idan Fima hvordan man reparerer og vedlikeholder en jakke. 

MOTTAKEREN: – Det er jo for ham at vi gjør dette, sier pappa Amund Hagen Kristiansen om Reparasjonskafeen som utfolder seg rett bak ham og sønnen Fridtjof Hagen Svenkerud. 

nyheter

– Jeg har ikke vært ledig siden jeg kom. Da kom det en mann med en knapp han ville ha ordnet og så var det i gang, sier Kari Westergaard, en av tre frivillige som Framtiden i våre hender Nord, hadde satt i sving med nål og tråd da de på lørdag lanserte konseptet «reparasjonskafé» i Tromsø. Det skjedde i forbindelse med organisasjonens månedlige bruktmarked i Kulturhuset.

«Berget» verdifull jakke

Kafékonseptet forklarer seg selv og både Westergaard og de andre frivillige var glade for å bli satt i sving.

– Jeg hater å kjøpe nytt og syr for å spare både miljø og penger, sier Johan Nils Swärd som engang «berget» en verdifull jakke fra søppelbøtta.

– Det eneste som var feil på den var glidelåsen, men for at kjøperen skulle få en ny en på garantien, måtte den klippes opp. Han sendte inn bildet av jakka til produsenten og ga jakka til meg, så da sydde jeg den bare sammen.


Dette skjer i helga

– Noe for både skrotnisser og tjyvbona

Det ligger an til å bli en svært travel helg for deg som ikke vil gå glipp av noe som skjer – for i helga skjer alt.

 

Pjæsk!

Ved siden av ham har Westergaard fått inn en jakke med en ødelagt glidelås.

– Dette er noe pjæsk og blir nok og ta sin tid, men det blir bra, sier hun halvhøyt. Kanskje mest ment som trøst for seg selv?

Skal man dømme etter responsen er det ikke nødvendig med ytterligere trøst.

– Vi har hatt mange som har vært nysgjerrige. Neste gang blir det sannsynligvis enda bedre. Det tar jo litt tid å venne seg til tanken på at ting kan repareres her, sier Westergaard.

Lære selv

En som godt kan venne seg til den tanken er Aurora Lien Christensen.

– Dette er helt genialt for da slipper man å kjøpe nytt. Dette er den beste boden i hele bygget, sier Christensen til iTromsø.

Etter hvert håper FIVH Nord å utvide tilbudet med flere håndverkere i tillegg til sine egne frivillige.

– Dessuten ønsker vi at folk skal lære selv, sier Anna Sunnefeldt som forsøkte å lære Idan Fima og Victoria Jensen en ting eller to.

– Jeg er svært glad for å lære noe nytt og hvorfor skulle jeg ikke fikse jakken min på denne måten? Det er en fin jakke som jeg har kjøpt på bruktmarked. Dessuten er det tydeligvis en flott sosial aktivitet, sier Fima og ser seg omkring.

Og mens Fima og Jensen lærer, studerer lille Fridtjof Hagen Svenkerud (2) boden grundig.

– Ja, det er jo for ham at vi gjør dette, sier pappa Amund Hagen Kristiansen, en av initiativtakerne bak Tromsøs reparasjonskafé.

– Men han er ikke så god på å reparere selv, ennå, smiler faren.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter