Tromsø kommune søkte i vinter Kunst i offentlige rom (KORO) om støtte til prosjektet «Kunst som stedsutvikling i Nordbyen i Tromsø». Nå er det klart at kommunen får 140.000 kroner fra ordningen «kunst til kommunale og fylkeskommunale anlegg», som ett av ti prosjekter i Norge.

Stedsutvikling prioritert

– Pengene skal brukes til et forprosjekt som både skal følges opp av byutvikling og kultur og idrett i samarbeid. Vi har lyst til å bringe kunstnere inn i byutviklingsprosessen og kunst inn i områder hvor det bygges boliger, sier kultur- og idrettssjef Lisa Hoen i kommunen.

Støtteordningen skal stimulere kommuner og fylkeskommuner til å satse på kunst av høy kvalitet, i egne bygg eller uterom. I tillegg skal ordningen bidra til at kunstnere og andre fagfolk får økt sin kunnskap om kunst i offentlige rom.

– I tråd med utlysningen har prosjekter relatert til stedsutvikling fått prioritet, sier Truls Ramberg, ansvarlig for ordningen, i en pressemelding.

Tysk samarbeidspartner

Lisa Hoen viser til at området som strekker seg fra Jaklins plass, Skansen, Nansen plass til Hansjordnesbukta kan ses som et sammenhengende byrom for gående og syklende.

– Vi jobber med det tyske kunst- og arkitektkollektivet Raumlabor i Berlin. De er flinke til å skape kunstneriske medvirkningsprosesser. Når vi skal lage en plan for området blir det viktig å få innspill både fra dem som er etablert her, samtidig som kunstnere kan fungere som nye stemmer og gi nye perspektiv.

Arrangerer workshop

I slutten av april skal det arrangeres en workshop hvor aktører i området som Kurant, boligeiere og andre inviteres til å tenke høyt om området og komme med innspill. Hoen håper også å kunne dra veksler på Kunstakademiet ved UiT.

– Vi har begynt å tenke på uteområder på en ny måte. Vi ønsker ikke bare å bruke landskapsarkitekter, men også kunstnerisk kompetanse.

Dialog om kunst i byrom

Skaper kunst i offentlige rom en ny form for kunst? Hva gjør kunsten med omgivelsene og folk som ferdes der? Dette er spørsmål som stilles 30. april i forbindelse med at Kunstakademiet i Tromsø arrangerer en samtale mellom den sveitsiske kunstneren Thomas Hirschhorn og studentene på akademiet.

Hirschhorn kommer til Tromsø i forbindelse med at han skal ha en ukes workshop med studentene. Mange av studentene arbeider med egne verk i byen, som vil bli presentert.

nordbyen: Kunst i offentlige rom har gitt støtte til prosjektet «Kunst som stedsutvikling i Nordbyen i Tromsø».