Slik vil kunnskapsministeren få flere lærere til landsdelen

Kunnskapsministeren ser alvoret i lærerrekrutteringen i nord. Tirsdag hadde han med et forskudd på pengestøtte til rekrutteringen.

PENGEGAVE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde med seg penger til UiT.Foto: Kent-Einar Myreng 

nyheter

Tirsdag kveld møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skoleeiere, rektorer og lærerstudenter ved UiT for å snakke om rekrutteringsproblematikken Norge, og spesielt Nord-Norge står overfor. Med seg i sekken hadde ministeren også et forskudd på pengestøtte til rekrutteringen. 1,25 millioner kroner skal brukes til rekruttering den neste måneden.

LES OGSÅ: Lærermangel i Nord-Norge

– Vi skal bruke det på et «roadshow», som skal reise til Nordland, Troms og Finnmark for å besøke videregående skoler og informere om linjene her. Pengene skal også brukes til langsiktige tiltak, sier Slaven Krehic, som er ansvarlig for rekrutteringen til UiT.

Viktigst å samle i nord

I Nord-Norge mangler man om lag 4.000 lærere de kommende årene, og det er her det ser desidert verst ut i landet.

– I Tromsø ser det litt bedre ut enn i Nordland. Det er fordi rekrutteringen er god, men ser vi på kommunene trenger vi flere lærere. Det er et problem som har vært over flere tiår, men Tromsø var tidlig ute med masterutdanningen for lærere, sier Isaksen til iTromsø.

LES OGSÅ: Regjeringen vil lovfeste tidlig innsats i skolen

Han forteller at det er viktigst å lokke studenter i nord til lærerstudiet ved UiT. Dette begrunner han med at 80 prosent av dem som studerer ved universitetet velger å bli igjen i landsdelen.

– De blir igjen i landsdelen de studerer. Man er nødt til å rekruttere ungdom i nord for å få jobber i nord.

Gudmundsen vil lokke nordover

– Jeg mener at flere sørfra bør kunne studere i Tromsø. Det er et godt studentmiljø, et godt studentfagmiljø og derfor er det ingen grunn til at det ikke burde vært flere sørfra, sier Høyres stortinskandidat, Kent Gudmundsen.

IDE: Leder for Høyres studenter ved UiT, Kristoffer Wilhelmsen, delte sine innspill med kunnskapsministeren. 

 

En som gledet seg til å møte kunnskapsministeren var utdanningsansvarlig for Studentparlamentet ved UiT, Kristoffer Wilhelmsen.

– Det er fint å få en liten innsprøytning på kort sikt, og vi håper det kan gjøre en reel forskjell, sier Wilhelmsen, som selv ville lansere sin idé til ministeren.

– Jeg har et veldig konkret budskap. Her på UiT har vi nå et prosjekt som heter «faglig mentorordning», der skal vi snu standarden for norske universiteter. En student kan komme til oss og melde seg opp til eksamen. Vi vil sende dem inn på seminarer med erfarne studenter og fortelle hva som forventes av dem. Vi skal fore dem litt mer med teskje, ikke fordi det trengs, men fordi resultatet blir bedre, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Røe Isaksen erkjenner svikt i ordning med lærlingplasser