Bilkjøp ligger på topp når det gjelder klagesaker hos Forbrukerrådet. Derfor er det kanskje ikke så rart om man ser på bilkjøp som vanskelig og utrygt.

– Det er mange som ikke kjøper bil så ofte og kan føle det som litt overveldende. Du er kanskje redd for å bli lurt og usikker på hvordan du skal gjøre alt papirarbeidet. Men med stadig bedre nettjenester, trenger det ikke å være så vanskelig som du tror, sier avdelingsdirektør Espen Andersson i Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet har listet opp tre punkter som man bør følge hvis man vil unngå å bli lurt.

Undersøk bilen

Det er viktig å undersøke bilen før man kjøper den, spesielt hvis man kjøper den privat.

– Flere offentlige nettsider har nyttig informasjon. Hos Brønnøysundregistrene kan du sjekke at den ikke har noen heftelser, og Skatteetaten kan fortelle deg om årsavgiften er betalt. Hos oss på vegvesen.no kan du også sjekke når bilen sist ble EU-godkjent, forklarer Andersson.

Skriv kontrakt

Kjøpekontrakt er viktig å vise til dersom bilen ikke lever opp til forventningene.

– Skriv alltid kontrakt når du kjøper bil. Blir det likevel problemer, kan du få hjelp av for eksempel Forbrukerrådet eller ulike medlemsorganisasjoner, er rådet fra Vegvesenet.

Lever salgsmelding og omregistrer på nett

For å få nytt vognkort i ditt navn og lovlig kunne bruke bilen, må Statens vegvesen få en salgsmelding og bilen må omregistreres. Dette mener Vegvesenet er enklere og tryggere å gjøre på nett enn på papir.

– Nettjenesten vår guider deg gjennom prosessen. Etter at du har godkjent en salgsmelding, får du beskjed hvis det er noe som gjenstår før du kan betale omregistreringsavgiften. Du må blant annet sørge for å få bilen forsikret. Når avgiften er betalt og alt i orden, får du et midlertidig vognkort du kan skrive ut, sier Andersson.