Nå blir det liv og røre i døde lokaler nord i Storgata

Etter at Totalrenovering stilte lokaler gratis til rådighet for prosjektet Levende Lokaler, lot ikke interessen vente på seg. Nå blir det liv og røre nord i Storgata i ukene fremover.

«HER BLIR DET LIV»: Anniken Romuld (til venstre) og Marianne Lucie Skuncke i prosjektet Levende Lokaler foran Storgata 108 hvor det blir liv og rør i tiden fremover.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

ROMLABORATORIUM: Anniken Romuld (til venstre) og Marianne Lucie Skuncke har fått over 30 henvendelser etter at de gikk ut med tilbud om lån av lokaler for uttesting av aktiviteter eller butikkideer.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Totalrenovering er allerede i full gang med oppussing av Storgata 93A og Storgata 91. Prosjektleder Bård Sverdrup i Totalrenovering er opptatt av at sentrumsbygg tas i bruk, i stedet for å stå tomme og uvirksomme. Nå har han stilt Storgata 104 og 108 vis-à-vis gratis til disposisjon for Levende Lokaler-prosjektet til 20. juni.

– Vinn-vinn-situasjon

– Vi har vist gjennom mange prosjekter at vi er opptatt av nordbyen og sentrum. Det er trasig med tomme lokaler og vi er opptatt av at det er aktiviteter i sentrum. Nå skapes det aktiviteter i de tomme lokalene gjennom prosjektet Levende lokaler, det er en vinn-vinn-situasjon, sier Sverdrup.

Inntil ombygging og restaurering starter etter fellesferien, blir det blant annet kafeer, utstillinger, debatter, butikker og festivaler som vil prege lokalene i Storgata 104 og 108.

– Totalrenovering er opptatt av byutvikling og satser i nordbyen. Det er supert fra Bård Sverdups side å tilby oss gratis lokaler, sier arkitekt Anniken Romuld i Tromsø kommune.

Stor interesse

Etter at Levende Lokaler gikk ut på Facebook og fristet med lokaler nord i Storgata, har det strømmet på med henvendelser fra privatpersoner, kommunen, organisasjoner, lag og foreninger.

– Vi har mottatt over 30 henvendelser. Nå jobber vi for å få utleiekabalen til å gå opp.

De første spede synlige tegnene på at det skjer noe er skiltet Levende Lokaler over inngangsdøra til Storgata 108, og at Dyrk Tromsø har inntatt det ene vinduet med vekster.

Torsdag inntar Tromsø Folkekjøkken Storgata 104 i to dager, mens Vårscenefest er i full gang med innredningen av 108 hvor det blir festivalkafé fra 22. til 29. april.

Butikk og Bylab.

– Vårscenefest får disponere lokalet som de selv vil. Slike lokaler er viktig for byen, og vi ønsker å utforske hvordan de kan brukes og hva bruken gir tilbake til byen. Det skal være et lavterskeltilbud, sier vikarierende prosjektleder for Levende Lokaler, Marianne Lucie Skuncke, og Anniken Romuld.

Butikken «Skiltmaker Gundersen» skal holde til i nummer 104 i tre uker for å lage håndmalte skilt. Kommunen selv flytter inn i Storgata 108 hvor det inviteres til Bylab.

– Vi disponerer lokalet fra 2. til 14. mai. Her skal vi arrangere debattmøter, utstillinger og åpent hus for å diskutere byutvikling og hva som gjør Tromsø til en god by, sier Romuld.

Torghandel på ny måte

Levende Lokaler er et toårig prosjekt i regi av Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA), hvor Tromsø er en av tre pilotkommuner. Målet med prosjektet er å forske på og undersøke potensialet for tomme lokaler i sentrum.

– I andre byer ser vi at tomme lokaler forblir tomme, mens det i Tromsø er høy grad av utskifting og at butikkene flytter rundt, sånn at lokalene ikke blir stående tomme hele tiden, sier Skuncke.

– Vi har hatt møter med Sentrumsforeningen som mener det har blitt en annen stemning i sentrum. Midlertidighet skaper spennende muligheter, og man vet aldri hva som kan skjer, sier Anniken Romuld.

De mener Levende Lokaler har skapt bedre samarbeid mellom kommunen, gårdeiere og lag og foreninger, gjennom mulighetene tomme lokaler skaper.

– Det blir torghandel på en ny måte, som tilfører byen noe som er veldig positivt, som er en kvalitet for byen. Det skaper en fin undring om egen by og hva som foregår her, sier Anniken Romuld og Marianne Lucie Skuncke.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter