Start UiT holdt eksklusiv gründermiddag for kvinner: – Til neste år håper jeg å se menn her

I dag er kun 19 prosent av norske gründere i Norge kvinner. I teknologibransjen er prosentandelen langt lavere. Det ønsker Christian Evertsen Brekmoe (29) og Trine Marie Robertsen (21) i Start UiT å gjøre noe med.

FOREDRAGSHOLDER: Gründer Ingvild Karine Sandmo (24) delte sine erfaringer med de kvinnlige entreprenørspirene på Start UiTs kvinnemiddag. Hun skulle imidlertid gjerne også sett at det var mannlige middagsgjester til stede. Foto: Lars Johnsen 

nyheter

Torsdag kveld på Clarion Hotel The Edge, arrangerte Start UiT for første gang siden 2011 en stor, eksklusive middag for kvinnelige studenter og næringsdrivende i Tromsø.

– Det er svært få kvinnelige gründere, ledere og styremedlemmer i Norge i dag. Det er noe vi må gjøre noe med. Vi ønsker derfor å skape en arena hvor kvinner – uansett studieretning eller arbeid – kan møtes, bygge nettverk og lære av hverandre. Målet er å øke interessen for innovasjon og nyskaping, sier prosjektleder Christian Evertsen Brekmo (29) i Start UiT.

ARRANGØRER: Sammen med resten av prosjektgruppen, har prosjektleder Christian Evertsen Brekmoe (29) og kommunikasjonsansvarlig Trine Marie Robertsen (21) organisert middagen. Foto: Lars Johnsen 

Sammen med én annen mannlig prosjektmedarbeider, er Brekmoe og hans kollega de eneste mennene blant de nesten 70 middagsgjestene.

– Her er rollene snudd på hodet. Vi er prosentvis nesten like mange menn her i kveld, som det er kvinnelige ledere, styremedlemmer og gründere i teknologibedrifter i Norge, sier han.

Da Investinor i fjor gikk gjennom alle teknologiselskapene de har vurdert å investere i siden 2009, i alt 1.620 bedrifter, var det kun 0,99 prosent som hadde kvinnelig leder, styreleder eller gründer.

– Det er for altfor dårlig. Vi er nødt til å fremme entreprenørskap blant kvinner dersom vi skal utjevne forskjellene, og det er det vi gjør her i kveld, forklarer kommunikasjonsansvarlig for prosjektet, Trine Marie Robertsen (21).

LES OGSÅ: Martin (23) er fjorårets lederspire

Ingvild (24) deler sin erfaring

På programmet sto god mat og drikke, og ikke minst foredrag.

– Vi får besøk av Mona Skaret, leder for Innovasjon Norges avdeling for vekstbedrifter og klynger og tidligere leder av i IT- og konsulentselskapet Steria AS, Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke, og Tromsø-gründeren Ingvild Karine Sandmo, som også har ledet studentorganisasjonen Start Norge, forteller Robertsen.

24 år gamle Sandmo, som sammen med Øistein Sonstad driver teknologiselskapet Proxloop, forteller at det gledelig å bli invitert til å snakke på middagen.

– Jeg vil fortelle litt om min egen reise, om studiene, reisen til gründerskolen i Sand Francisco og det å starte sitt eget selskap, avslører hun før foredraget.

Les også: Slik skal Nora (25) bli best på jobbintervju

Ønsker menn på middagen

Hun synes det er positivt at det fokuseres på skjevfordelingen mellom kvinner og menn i det norske næringslivet, men synes samtidig middagen godt kunne vært åpen for menn også.

Til Minerva sa direktør for bærekraft i Aker BioMarine, 28 år gamle Cilia Holmes Indahl, at hun var "drittlei av å dra på arrangementer for kvinner". Det er et sentiment som resonnerer hos Sandmo, selv om hun ikke uttrykker det i samme sterke ordelag.

– Til neste år håper jeg å se menn her. Jeg har aldri opplevd at kjønnet mitt har vært noen hindring for meg, og jeg tror både kvinner og menn har mye å lære av hverandre. En annen ting er at man kanskje går glipp av muligheter dersom man gjør arrangementene eksklusive. Da jeg ble valgt inn som leder av Start Norge, møtte jeg Øistein, og sammen har vi jo startet en bedrift, sier hun.

LES OGSÅ: Maren (19) etterlyser orgasme i Aftenposten

– Vi trenger litt girl power

Brekmoe og Robertsen mener likevel det har noe for seg å lukke middagen for menn.

– Hadde det vært åpent for alle her, ville dette vært en helt annen type arrangement. Når man ser en såpass stor skjevfordeling i næringslivet, så er det lov med litt positiv forskjellsbehandling, sier Robertsen.

– Vi arrangerer jo en rekke årlige begivenheter hvor både kvinner og menn kan delta. Vi har rom for dette også, sier Brekmoe.

MIDDAGSGJESTER: UiT-studentene Berit Høisen (20) og Sara Linn Lanng Fauskerud (22) var to av nærmere 70 middagsgjester som tok turen for å bygge nettverk og lære mer om entreprenørskap. Foto: Lars Johnsen 

To av middagsgjestene, UiT-studentene Sara Linn Lanng Fauskerud (22) og Berit Høisen (20), er enige med arrangørene.

– At kun 19 prosent av norske gründere er kvinner er lite heldig. Da er det helt greit med slike middager for bare kvinner – vi trenger litt girl power, sier Fauskerud.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter