Høyre-Erlend slakter partiets syn på tigging

– Å spørre om hjelp er en viktig verdi

Gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, går imot sitt eget partis ønske om å innføre tiggeforbud.

Høyres gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, er svært kritisk til sitt eget parti sitt syn på tigging.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Debatten om tiggeforbud er igjen aktuell, som følge av NRK Brennpunkt sin dokumentar tidligere i uka. Som leder av Troms Unge Høyre, fremmet Bøe i 2014 en resolusjon på Unge Høyres landsmøte, om i si nei til det nasjonale tiggerforbudet som Solberg-regjeringen – med støtte fra Senterpartiet – ønsket å innføre.

LES OGSÅ: Tiggere utsettes for sjikane og vold etter NRK-dokumentar

Resolusjonen gikk gjennom den gang, og gruppelederen håper nå at Høyre ikke gjør tiggeforbud til en kampsak i årets valgkamp.

– Jeg mener at andre hensyn i samfunnet må prioriteres foran dette. Men Høyre har programfestet at vi bør ha et tiggeforbud i Norge – noe jeg mener er feil, sier Bøe.

Ble aldri innført

Forrige gang Solberg-regjering ville innføre et tiggeforbud, skulle de enkelte kommuner få anledning til å innføre lokalt tiggeforbud.

– Det var en del debatt rundt et tiggeforbud i Tromsø, men det ble aldri innført, sier gruppelederen.

LES OGSÅ: Solberg reagerer sterkt på dokumentar om organiserte tiggere

Han medgir at et potensielt tiggeforbud ikke har vært «luftet i Rådhusets korridorer» siden den gang.

Ønsker debatt om verdier

Bøe ønsker ikke at debatten om tiggeforbud bare skal omhandle hva som er unødvendig i et velferdssamfunn som Norge. Han etterlyser hvilke verdier som skal legges til grunn for samfunnet vi ønsker å leve i.

– Å kunne be andre mennesker om hjelp, er en viktig verdi for det norske velferdssamfunnet. At vi har problemer med menneskehandel og organisert kriminalitet, forstår jeg. Men disse problemene løser vi ikke ved å gi et så enkelt svar som et tiggeforbud er, på et så komplisert spørsmål, mener politikeren, og legger til:

– Å skjære alle som tigger over en kam, og tro at det hjelper, er ikke noen løsning.

Skuffet over eget parti

Gruppelederen innrømmer, at langt fra alle medlemmene i Tromsø Høyre deler hans syn om å si nei til et tiggeforbud.

– Det er takhøyde for å ha ulike meninger i Høyre, og både lokalt og nasjonalt innad i partiet, er det forskjellige syn på dette.

LES OGSÅ: Frp-topper krever tiggeforbud

Bøe nevner en av de første i regjeringens Sundvolden-erklæring. Der står det: «Regjeringen vil bygge sin politikk på frihet og tillit til enkeltmennesket»

– Det er skuffende å se at eget parti, i regjering, går på banen for å innføre et nasjonalt tiggeforbud, avslutter han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter