Politimesteren har ikke bare datofestet endringene som skjer i politidistriktet, klokkeslettet er også klart.

– 31. mai klokken 10.00 blir Troms ett politidistrikt.

Håper på knirkefri overgang

Midtre Hålogaland politidistrikt i Harstad ble delt allerede 1. januar 2016 mellom politidistriktene i Troms og Nordland, men om vel en måned avsluttes prosessen med å bygge en ny organisasjon for å skape et bedre politi for folk i Troms. Da er det Troms som står for tur til å bli en del av den landsomfattende nærpolitireformen.

– 31. mai blir en historisk dag, og fra den datoen skal vi ha på plass en organisasjon i drift som leverer polititjenester i Troms i uoverskuelig fremtid. Planen er at overgangen skal gå knirkefritt. Innføringen av de 12 nye politidistriktene skjer gradvis, med Finnmark i februar og Troms og Nordland 31. mai, sier Sæverud.

Blir mer effektive

Han legger ikke skjul på at de ansatte som vil merke politireformen mest er de i Harstad som må pendle til Tromsø og Bodø.

– Det vil skje store omveltninger i Tromsø også, men det er noen ansatte i Harstad som får en tilleggsbelastning i form av ukependling.

Ifølge Sæverud er målet med politireformen å bli mer effektive ved å få unna de mindre alvorlige sakene raskere og sette inn ressurser på de mest alvorlige kriminalsakene.

– Vi skal blant annet utnytte teknologien slik at vi kan gjøre jobben der ting skjer, som både blir mer effektivt for oss og publikum.

Trenger 70 stillinger

Reformen betyr blant annet flere stillinger, og ifølge Politidirektoratet (POD) har nye Troms politidistrikt stort behov for flere stillinger.

– Ambisjonene er så store og synergiene så små i forbindelse med sammenslåingen i Troms at POD sier vi trenger 70 stillinger ene og alene på grunn av reformen. Vi får 17 stillinger som følge av reformen i år, de øvrige 53 kommer i løpet av de neste tre årene. Det blir blant annet flere stillinger på operasjonssentralen, vi skal blant annet måles på hvor fort vi svarer.

Selv om politimesteren og hans medarbeidere følges tett av POD for at overgangen til ny reform skal bli mest mulig vellykket, er det mye som kan gå galt.

– Det er stor teknisk jobb med mange datasystemer som endres samtidig, i tillegg til sporing av politibiler, voldsalarmer, kartløsninger, loggføringer. Vi forbereder oss veldig grundig, og overgangen har fått bra i de andre distriktene, sier Ole B. Sæverud.