Konkurranse

Klarer du å gjette når Tromsø blir snøfritt?

Kan du gjette når snøen forsvinner offisielt fra Tromsø? Da har du sjansen til å vinne en flott premie!

REKORDHØYT: I 1997 var den offisielle snødybden 2.40 meter 29. april. – Da lå det snø rundt målestaven helt fram til 12. juni, forteller Rune Skoglund ved Vervarslinga i Nord-Norge. Bildet er fra i fjor. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

  • På denne datoen forsvant snøen tidligere år:
  • 2015: 6. mai
  • 2014: 17. mai
  • 2013: 11. mai
  • 2012: 19. mai
nyheter

NB! Siste frist for å sende inn bidrag er 15. mai.

iTromsøs tradisjonsrike konkurranse – der våre lesere gjetter hvilken dag Ishavsbyen atter en gang er snøfri – er her igjen.

Og som alle andre år så har den som kommer nærmest i sine spådommer en flott premie i vente.

Årets premie

PREMIEN: Vinneren av årets snøfrittkonkurranse får en Weber Q1200. Gassgrillen – som leveres av OBS Bygg Tromsø – fås i fargene rosa, lilla, blå, grønn og oransje og har en verdi på 2995,- kroner.  Foto: photo1

I år er det en Weber Q1200 gassgrill fra OBS Bygg Tromsø som er i potten. Alt du trenger å gjøre for å kunne vinne er å sende en SMS til 2399.

I meldingen skriver du kodeordet IT SNE samt den foreslåtte datoen din for når det første gang er snøfritt rundt målestaven til Vervarslinga på toppen av Tromsøya.

For eksempel: IT SNE 17. mai

Det koster 1 krone per melding.

Flere typer "snøfritt"

– Gjennomsnittet for de siste årene er 17. mai, forteller meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Det er imidlertid flere begreper som kan forveksles her. Det som altså er "fasit" i iTromsøs konkurranse er datoen da det ikke ligger snø rundt målestaven, noe som ikke må forveksles med et annet "snøfritt"-begrep.

– Det er når vi ikke har snø for eksempel flekkvis i nærheten av målestaven. Der er gjennomsnittsdatoen 24. mai, utdyper Skoglund.

Varierende datoer

Søndag 14. mai var den offisielle snødybden på 21 centimeter. Og snøen har smeltet raskt, for bare ei uke siden var snødybden på 45 centimter.

Største snødybde hittil i vinter ble registrert 1. april da det ble målt 98 centimeter.

– Året vi hadde snørekord, i 1997, hadde vi null centimeter ved målestaven 12. juni. Det vil si i god tid før St. Hans...

Ifølge meteorologikonsulenten er det flere ting som påskynder snøsmeltingen. Det mest effektive er mildvær og vind – da er smeltingen mest effektiv.

Nysnø på gammel snø

– Det finnes også noe man trodde i gamle dager, nemlig at et tynt lag nysnø over gammel snø ga raskere snøsmelting.

– Det kan ligge noe i det, har det vist seg, da smelter det raskere nedenifra, forklarer Skoglund.

NB! Dersom flere gjetter riktig dato, vil det gjennomføres en loddtrekning blant disse.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter