NB! Siste frist for å sende inn bidrag er 15. mai.

iTromsøs tradisjonsrike konkurranse – der våre lesere gjetter hvilken dag Ishavsbyen atter en gang er snøfri – er her igjen.

Og som alle andre år så har den som kommer nærmest i sine spådommer en flott premie i vente.

Årets premie

PREMIEN: Vinneren av årets snøfrittkonkurranse får en Weber Q1200. Gassgrillen – som leveres av OBS Bygg Tromsø – fås i fargene rosa, lilla, blå, grønn og oransje og har en verdi på 2995,- kroner.

I år er det en Weber Q1200 gassgrill fra OBS Bygg Tromsø som er i potten. Alt du trenger å gjøre for å kunne vinne er å sende en SMS til 2399.

I meldingen skriver du kodeordet IT SNE samt den foreslåtte datoen din for når det første gang er snøfritt rundt målestaven til Vervarslinga på toppen av Tromsøya.

For eksempel: IT SNE 17. mai

Det koster 1 krone per melding.

Flere typer "snøfritt"

– Gjennomsnittet for de siste årene er 17. mai, forteller meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Det er imidlertid flere begreper som kan forveksles her. Det som altså er "fasit" i iTromsøs konkurranse er datoen da det ikke ligger snø rundt målestaven, noe som ikke må forveksles med et annet "snøfritt"-begrep.

– Det er når vi ikke har snø for eksempel flekkvis i nærheten av målestaven. Der er gjennomsnittsdatoen 24. mai, utdyper Skoglund.

Varierende datoer

Søndag 14. mai var den offisielle snødybden på 21 centimeter. Og snøen har smeltet raskt, for bare ei uke siden var snødybden på 45 centimter.

Største snødybde hittil i vinter ble registrert 1. april da det ble målt 98 centimeter.

– Året vi hadde snørekord, i 1997, hadde vi null centimeter ved målestaven 12. juni. Det vil si i god tid før St. Hans...

Ifølge meteorologikonsulenten er det flere ting som påskynder snøsmeltingen. Det mest effektive er mildvær og vind – da er smeltingen mest effektiv.

Nysnø på gammel snø

– Det finnes også noe man trodde i gamle dager, nemlig at et tynt lag nysnø over gammel snø ga raskere snøsmelting.

– Det kan ligge noe i det, har det vist seg, da smelter det raskere nedenifra, forklarer Skoglund.

NB! Dersom flere gjetter riktig dato, vil det gjennomføres en loddtrekning blant disse.