Kreften ble oppdaget for sent – fikk 5,6 millioner i erstatning

En tromsømann har blitt tilkjent erstatning på 5,6 millioner kroner etter å ha fått forsinket diagnostisering av kreft.
nyheter

Det skriver advokatfirmaet Leiros & Olsen på sine nettsider.

«Tromsømannen ønsker å være anonym, men ønsker likevel at saken hans gjøres kjent, slik at andre i samme situasjon som ham også kan få den erstatningen de har krav på», skriver Leiros & Olsen.

Advokat: Per Johnny Olsen i Leiros & Olsen AS.   Foto: Leiros & Olsen AS

Mange kan ha krav

Advokat Per Olsen forteller at klienten hans ønsker å være anonym og ikke ønsker å snakke selv med media. Selv håper Olsen at denne saken kan sørge for økt oppmerksomhet rundt at det er mulig å vinne fram med erstatningskrav til Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

– Inntrykket mange sitter igjen med er at slike saker er nærmest umulig å vinne og at det er veldig vanskelig å bli hørt. Det er viktig at folk får hjelp og vet hva de har rett på. Det kan være godt å vite at man kan levere inn kravene sine til NPE via nettsiden deres, og så gjør de en vurdering uten at det koster eller krever mer av deg i første omgang. Om du har krav på erstatning og det går til utmåling, har du også krav på å få dekket kostnadene for å hyre en advokat, forteller Olsen til iTromsø.

Slet med magesmerter

Bakgrunnen for saken var at mannen ble røntgenundersøkt på grunn av vedvarende magesmerter. Legene kunne ikke finne noen feil ut fra resultatene. Likevel ga ikke smertene seg for tromsømannen, som var på to nye røntgenundersøkelser de påfølgende årene, også disse gangene uten funn.

«Syv år etter den første røntgenundersøkelsen ble han innlagt på sykehus på grunn av store smerter. Ved ultralydundersøkelse ble det påvist kreft med spredning. Flere organer måtte fjernes og mannen gjennomgikk omfattende kreftbehandling. I ettertid har det vist seg at det var synlige forandringer på røntgenbildene som ble tatt syv år før han fikk diagnosen. Sykdommen startet trolig med en godartet svulst, som med tiden utviklet seg til kreft», skriver advokatfirmaet.

Kunne oppdaget den i tide

Pasientskaden ble vurdert av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) sin rådgivende lege. Han kom fram til at dersom svulsten hadde blitt oppdaget da mannen var på røntgen første gang, kunne den ha blitt fjernet og han hadde mest sannsynlig ikke utviklet kreft.

«Operasjonen ville vært mindre omfattende, og han ville ikke hatt behov for cellegift og hormonbehandling», skriver Leiros & Olsen.

NPE konkluderte med at manglende beskrivelse av forandringer på de første røntgenbilder representerer svikt i helsehjelp. Det ble fattet vedtak om at mannen hadde krav på erstatning for at han utviklet kreft, og for alle følger av sykdommen og kreftbehandlingen.

Glad for at økonomien er sikret

NPE tilbød 1,3 millioner kroner i erstatning for pasientskaden. Den endte i stedet opp på 5,6 millioner kroner. Mannen har fremdeles kreft og sliter med senvirkninger etter kreftbehandlingen.

– Denne konkrete saken skilte seg ut ved at det ble løst veldig enkelt og greit, uten rettssak og klagerunde. Det er viktig at folk skjønner at dette ikke er unikt, mange saker lar seg løse uten at man risikerer rettssak eller mye arbeid. Klienten vår er imidlertid veldig glad for at økonomien nå er sikret og at han derfor kan bruke alle krefter på å bekjempe sykdommen, sier Olsen.