I et auditorium som tar noen hundre, var 22 sjeler møtt fram for å høre lagdommer Arild O. Eidissen legge fram svært viktige forslag om fiskeriforvaltning. De tradisjonelle fiskeriene i fjor solgte for 30 milliarder kroner. Det regjeringsnedsatte utvalget, som Eidissen leder, har gått gjennom fiskeriforvaltningen og gir en rekke forslag til endringer. Endringer om fordeling, kvoteutleie, sammenslåing av kvoter og andre omfattende endringer av dagens svært komplekse system.

Rørte ikke jussen

Ett tema har imidlertid ikke vært berørt i særlig grad – jussen. Ifølge førstelagmann Eidissen har utvalgets sammensetning ikke gjort det mulig å ta for seg sentrale juridiske spørsmål i fiskeriforvaltningen.

– Før eller siden må man ta tak i jussen, ikke bare drive et forvaltningsregime. Fiskerirett som rettsdisiplin må utvikles. De rettslige grensene må analyseres. Det er for eksempel uklart hvilken rett fiskerne har, sa Eidissen under fremleggingen onsdag formiddag.

Nå mener han tiden er inne for UiT og UiO å samarbeide om et større prosjekt.

– Mitt forslag er at Tromsø og Oslo samarbeider om et slikt prosjekt. Om vi skal få et tungt prosjekt, bør Oslo være med, sa Eidissen.

LES OGSÅ: Byens «ukjente» pengemaskin (for abonnenter)

Uklare definisjoner

I fiskeriene er det flere momenter som bør behandles rettslig.

– En rettslig problemstilling er salg av kvoter, sier Eidissen, som tar for seg praksisen der det ikke er rettslig grunnlag for å selge kvoter, men at det likevel er praksis.

– Så er det dette med at fiskeriene skal sikre sysselsetting og bosetting. Hva betyr egentlig det? Hvor stort spillerom har vi? Hvor mye sentralisering kan tillates? Alt dette og mer må utredes, sier utvalgslederen.

– Svært kompleks

Det beskjedne fremmøtet på UiT onsdag har ifølge Eidissen flere forklaringer.

– Fiskeriforvaltning er en svært kompleks materie med motstridende interesser. Tradisjonelt sett er det også bare fagpressen som har skrevet særlig om forvaltningen, selv om det er store verdier det handler om. Men det blir nok flere folk i morgen – når fiskeriminister Per Sandberg kommer. Da blir det mer show, sier Eidissen med glimt i øyet.