Disse jentene har funnet opp en helt ny Super-Spark

Etter at oppfinnerutstillingen Prosjekt Fantasi har vært på vitensentrene i de store byene sørpå, kom turen til Tromsø i går. Tre av de unge tromsøoppfinnerne var til stede på Vitensenteret da utstillingen ble offisielt åpnet.

SUPERSPARK-OPPFINNERE: Amanda Amundsen (til venstre) og Ina Kildalsen i full fart på Super-Sparken som de har funnet opp. Foto: Daniel Lilleeng/STATOIL  Foto: DANIEL LILLEENG

nyheter

Det var ikke fritt for at de var stolte over å kunne vise klassekameratene sine hva de har laget.

– Ja, vi er litt stolte over å kunne vise fram oppfinnelsen. Det er veldig morsomt, sier Amanda Amundsen og Ina Kildalsen, begge 9.-klassinger på Langnes skole.

Konkurrere på spark

De hadde funnet opp Super-Sparken, en batteridrevet spark. Takket være Science Projects i London er alle oppfinnelsene laget i naturlig størrelse, med muligheter for å teste dem ut og finne ut mer om dem. Det ble laget to utgaver av jentenes spark-oppfinnelse, med muligheter til å konkurrere på dem.

– Vi visste ikke hvordan Super-Sparken vil se ut, men det er kult at den ble laget som et spill, sier de.

Femteklassingen Henning Bruun på Prestvannet skole, som også hadde klassen sin med seg, er blind og har laget en unik lydstokk for blinde. Lydstokken kan fortelle blinde hva den berører.

ÅPNINGSTALE: Fylkesordfører Knut Werner Hansen sto for den offisielle åpningen av Prosjekt Fantasi på Vitensenteret torsdag. Direktør Tove Marienborg ved Vitensenteret holder mikrofonen.   Foto: Daniel Lilleeng/STATOIL

Tekstet med punktskrift

Utstillingen Prosjekt Fantasi er samarbeid mellom Statoil og fem regionale vitensentre. Før torsdagens utstillingsåpning i Tromsø har den vært vist i Bergen, Oslo og Trondheim. Hennings mamma, Grete Bruun har fulgt sønnen på to av de andre utstillingene og er imponert over Prosjekt Fantasi.

– Det har vært en eventyr å være med på, og har blitt mye større enn jeg trodde. De unge oppfinnerne har blitt en liten gjeng som møtes hver gang utstillingen åpner et nytt sted, sier hun.

LYDSTOKK-OPPFINNER: Som blind er Henning Bruun avhengig av blindestokk. Han ville gjøre livet som blind lettere for seg og fant opp en lydstokk for blinde. Den kan studeres nærmere som en del av utstillingen Prosjekt Fantasi som åpnet på Vitensenteret torsdag, i likhet med ti andre oppfinnelser.   Foto: Daniel Lilleeng/STATOIL

Sønnens lydstokk-utstilling er tekstet med punktskrift (blindeskrift). I den forbindelse hadde hun en artig opplevelse da den ble vist i Oslo.

– En blind som ikke var så god til å lese punktskrift ble så inspirert etter å ha «sett» Hennings lydstokk, at han dro hjem og bestemte seg for å bli bedre i punktskrift. Han skulle også bli oppfinner, forteller Bruun.

Også for voksne

Vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog har laget et undervisningsopplegg for landets sjetteklassinger, med utgangspunkt i Prosjekt Fantasi. I neste uke kommer de første sjetteklassingene for å se utstillingen og utfolde seg på oppfinnerverkstedet.

OPPFINNERPROSJEKT: Prosjekt Fantasi er en oppfinnerkonkurranse i samarbeid mellom Statoil Morgendagens helter og vitensentrene. Økonomisjef Knut Vidar Larssen i Statoil tok i sin tale opp betydningen av å satse på kreative og oppfinnsomme unge.   Foto: Daniel Lilleeng/STATOIL

– Nærmere tusen sjetteklassinger i Tromsø kommer i løpet av våren og sommeren hit. Dette opplegget funker også for voksne, jeg håper at næringslivet kan ha kreativ workshop her på Vitensenteret, sier Kanebog.

I alt tre av de 11 oppfinnelsene i Prosjekt Fantasi-utstillingen er laget av elever i Tromsø. Oppfinneren av iPowerwalk, Rasmus Fossen Nordal, hadde ikke anledning til å være til stede på åpningen.