Tromsøregissørens dokumentar får spesialvisning på Stortinget

Tromsøregissør Anniken Hoel har allerede skapt både stor debatt og sterke reaksjoner med dokumentarfilmen «Dødsårsak: Ukjent». Nå skal filmen settes opp på Stortinget.

PERSONLIG: «Dødsårsak: Ukjent» handler om dødsfallet til regissørens egen søster. Nå skal filmen vises i Stortingets kinosal.  Foto: Presse

nyheter

Dokumentarfilmen setter psykofarma- og legemiddelindustriens lobbyvirksomhet i et svært kritisk lys, og hvordan de gjør potensielt dødelige medikamenter til bestselgere som årlig omsetter for mange milliarder.

Sterke reaksjoner

Filmen hadde verdenspremière under CHP: DOX (Copenhagen International Documentary Festival) den 17. mars i år, men har allerede skapt debatt rundt legemiddelindustrien.

– Filmen har skapt stor interesse rundt temaet, og jeg har reist rundt og hatt visninger med påfølgende debattpanel de siste ukene, forteller regissør Anniken Hoel.

Filmen handler om da hennes egen søster Renate døde i 2005 under behandling med antipsykotika.

Dødsårsaken ble klassifisert som ukjent, og etter hvert som Hoel så nærmere på dødsfallet oppdaget hun at søsteren var en av svært mange tilsvarende dødsfall. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Det har vært svært mange forskjellige reaksjoner fra mennesker som har sett filmen, og veldig mange blir forbanna. Det som har overrasket meg mest er at de personlige aspektene filmen har gjort et så sterkt inntrykk på folk, sier Hoel.

REGISSØR: Anniken Hoel avdekker i filmen en lobbyvirksomhet som årlig kan koste så mye som 2.500 menneskeliv, bare i Norge.  Foto: Privat

Vises til stortingsrepresentantene

Tirsdag 2. mai blir det spesialvisning for stortingsrepresentanter og ansatte på Stortinget og i departementene.

Visningen er et samarbeid mellom Manifesto Film. SiljebenedikteStiftelsen, Mental Helse og PIO-pårørendesenteret i Oslo.

– Jeg ønsker å få påvirke og snakket med politikerne, nå som det er valgår. Filmen har allerede skapt debatt i helsevesenet, og har blitt tatt inn i seriøse, faglige fora innen psykiatrien, sier Hoel.

Etter visningen blir det samtale og spørsmålsrunde med et fagpanel med eksperter innen psykisk helsevern.

– Fagpanelet vil bestå av psykologispesialist Birgit Valla, farmasøyt Kirsten Myhr, sykehjemsoverlege Pernille Brusgaard, og psykiater Marianne Mjaaland. Sistnevnte har skrevet boka «Tvang og Tvil» som også har skapt debatt rundt om dagens psykiatri står på vaklende bein, sier regissøren.

«Dødsårsak: Ukjent» ble i april stemt fram som publikumsfavoritt på dokumentarfilmfestivalen Eurodok 2017, og er nominert til F:Act Awards, en pris som deles ut til grensesprengende dokumentarfilmer som forsøker å skape sosial forandring.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter