Arbeidernes internasjonale kampdag

– Fortsatt mye å kjempe for

Truls Nordby har gått i 1. mai-tog siden 60- tallet. I dag var han blant de mange som trosset regnet og dro ut for å markere 1. mai.

HOVEDPAROLE: «EØS = sosial dumping» var årets hovedparole i 1. mai-toget som mandag ettermiddag gikk gjennom Tromsø sentrum.  Foto: Jenny Ovlien Frisholm

nyheter

– Det var godt oppmøte. Dårlig vær har sjelden stoppa en sterk fagbevegelse i å uttrykke sin mening 1. mai, sier Erik Jørgensen, leder i 1. mai-komiteen.

50 år i tog

Blant de oppmøtte i toget var 1. mai-veteran Truls Nordby.

– Jeg har gått i toget helt siden 60-tallet, så det begynner å bli mange år nå. Det er fortsatt mange viktige ting å kjempe for, sier Nordby.

ARBEIDERVETERAN: Truls Nordby har gått i 1. mai-toget siden 60-tallet. Alle foto: Jenny Ovlien Frisholm 

Han er klar på hvorfor 1. mai fortsatt er viktig.

– I år ville jeg kjempe for palestinernes rett til eget land og til selvstyre, sier Nordby.

LES OGSÅ: «25 år med EØS er mer enn nok»

Kritiserer EØS-avtalen

Etter toget ble det holdt appeller på Stortorget. EØS-avtalen gikk igjen i flere av appellene. «EØS = sosial dumping» var også årets hovedparole.

SVs Bjar­ne Rhode ret­tet sterk kri­tikk mot EØS-av­ta­len i sine ap­pel­l.

– Vi abon­ne­rer på en høy­repo­li­tikk, og det abon­ne­men­tet vil vi si opp, sa Rhode om EØS-av­ta­len.

Ødeleggende for norske arbeidstakere

Årets hovedappell ble holdt av Rødt-politiker Silje Kjosbakken, eller «Bryggesjauerfrue», som hun også kaller seg. Kjosbakken har markert 1. mai hele sitt voksne liv.

– 1. mai betyr mye for meg. Det er først og fremst den følelsen jeg får når arbeidsfolk møtes og går sammen i tog med paroler. Det er viktig for å markere dagen, sier hun.

HOVEDAPPELL: Silje Kjosbakken holdt hovedappellen under årets 1. mai. Der kritiserte hun at tariff og fast arbeid byttes ut med midlertidig ansettelse og vikarbyråer. 

Kjosbakken kritiserte sterkt EØS-avtalen i sin appell.

– EØS-avtalen er ødeleggende for norske arbeidstakere. Se på havnearbeiderkonflikten. Der trumfet EØS-avtalen internasjonale ILO-konvensjoner. Denne avtalen er også grunnen til problematikken rundt sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Vi har jo gode vilkår, men arbeidskrafta blir konkurranseutsatt, sier Kjosbakken.

Gode tilbakemeldinger

Arrangørene er godt fornøyd med markeringen.

– Det gikk veldig bra. Appellene tok opp hovedparolene som ble vedtatt og hadde fokus på EØS og problematikken rundt den, sier Jørgensen.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Det er flott å høre at de vi skal feire har hatt en flott dag, sier Kim Guttormsen, leder av LO i Tromsø.