– 1. mai er ikke bare venstresidens dag. Høyre og regjeringen er tøff mot arbeidslivskriminalitet, kontrollene trappes opp, de kriminelle straffes hardere, og a-krimsentrene mot arbeidslivskriminalitet viser seg å allerede gi viktige resultater, står det i et presseskriv fra stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Høyre varsler at de nå ønsker å trappe opp innsatsen mot kriminalitet i arbeidslivet og sosial dumping ytterligere.

– Vi jobber hardt med å bekjempe arbeidslivskriminalitet for å sikre arbeidsfolk den tryggheten og trivselen de fortjener å ha på jobb, sier Gudmundsen i presseskrivet.

Økt kontroll

I fjor ble det gjort kontroller i 3.200 virksomheter, og det ble gjort vedtak om stans i 352 av de. Nå skal det bli hyppigere bruk av uanmeldte kontrolltilsyn, og mer målrettet kontrollvirksomhet, skriver stortingsrepresentanten:

– De kriminelle skal bli tatt på sengen når de minst venter det. Alle bedrifter vil få mer uanmeldte kontroller, men mer ressurser skal brukes på å ta de useriøse bedriftene. Vi ser at det å være tøff i klypa fører fram, og derfor settes inn flere kontroller.

Fri rettshjelp ved manglende lønn

I dag kan man motta fri rettshjelp i saker som omhandler oppsigelse, men ikke ved manglende lønn. Gudmundsen og Høyre ønsker å gjøre lønnsinndrivelse ved manglende utbetaling av lønn fra arbeidsgiver som en del av denne ordningen.

– Det er dessverre flere arbeidstakere i dag som blir grovt utnyttet og ikke får lønn for sitt arbeid. En utvidelse av rettshjelploven vil styrke arbeidstakernes forsvar mot useriøse arbeidsgivere og være et viktig grep i kampen mot sosial dumping.