Det er høysesong for fornying av pass ved politistasjonen. Sist helg var det ikke mulig å få booket time før pinse. Nå har konstituert leder ved kontrollseksjonen, Stina Eriksen, gitt rom for flere timer.

– Vi er mildt sagt ganske fullbooket. Nå har jeg faktisk akkurat lagt ut nye timer i mai, men vi er definitivt inne i en høysesong nå, sier Eriksen.

Nødpass

Fra man bestiller nytt pass må man ta høyde for at det tar opp til 10 virkedager før man får passet i postkassen. Grunnet mange fridager i mai kan imidlertid dette by på problemer for folk som snart skal på ferie.

Det er også mulighet for nødpass, men her er reglene blitt mye strengere enn tidligere.

– Ikke alle får nødpass. Det er langt fra alle land som godtar dette, og det ber vi publikum om å sjekke selv med myndighetene, påpeker Eriksen.

En faktor er også om land aksepterer varigheten på passet. Enkelte nasjoner har nemlig en begrensning på hvor lenge passet er gyldig.

– Det forandrer seg hele tiden. Her hos oss ser vi også på pass-historikken til folk. Har man mistet pass eller nødpass tidligere, har det noe å si for om vi aksepterer det.

Drop-in

Eriksen melder at det er mulig for drop-in-timer på stasjonen mellom klokken kvart over åtte og ni. Her må man imidlertid belage seg på venting.

– Vi har flere som sitter igjen her nå som har ventet i to timer. Vi anbefaler ikke drop-in, og jeg vil tro at timene jeg nå la inn i mai er borte snart.

Dobler bemanningen

Om du har bestilt time og ikke kan komme, oppfordrer politiet til at du melder ifra. Ved Troms politidistrikt opplever de hver dag at to–tre personer ikke møter til oppsatt time.

Med tanke på at sommerferien er like om hjørnet er politiet selvsagt obs på trykket som oppstår, og har dermed doblet bemanningen ved stasjonen.

– Vi vurderer bemanningen hele tiden. Det ser kanskje ikke ut som vi har flere på jobb, men ansatte jobber mer med pass i denne perioden. Så du kan si at vi har dobbelt så mange på akkurat i denne perioden, forklarer hun.

LANG KØ: Stina Eriksen ved Troms politidistrikt forteller at det meste er fullbooket fram til langt ut i juni ved Tromsø politistasjon. Foto: Ronald Johansen / iTromsø