Sammen med fem medruss hadde Danjord, som går på Kongsbakken videregående skole, investert til sammen mellom 50.000 og 70.000 kroner i en Volkswagen Caravelle, som de skulle bruke i russetiden.

– Vi kjøpte den før jul en gang. Vi var litt trege med å få den inn på EU-kontroll, så den ble ikke klar til 1. mai, forteller Danjord.

Innbrudd

Gjengen hadde russebilen på EU-kontroll uken før påskeferien. Der fikk de konstatert tre toerfeil. Deretter fikk de bilen inn på verksted for å få fikset feilene.

– De rakk å fikse to av de tre feilene til 1. mai, sier Danjord.

Men motgangen skulle ikke stoppe der.

– Da vi skulle starte russefeiringen fikk vi beskjed om at det hadde vært innbrudd i bilen vår, forteller Danjord.

Tyvene hadde tatt med seg stereoanlegget i russebilen, som ifølge Danjord hadde en verdi på 15.000 kroner.

– De hadde røsket den med seg. Man kan se at de hadde vært veldig kjapt inn og ut av bilen. De hadde røsket opp døren og kuttet over ledningene med kniv.

Ingen forsikring

Danjord forteller at de ikke får dekket tyveriet på forsikringen.

– Det er ikke så vanlig å bruke penger på å forsikre russebiler. Vi hadde en egen russebilforsikring, som tilsvarer en type ansvarsforsikring, men den dekker ikke tyveri, så vi får ikke noe tilbake på stereoanlegget som ble stjålet.

Som om ikke dette var nok, så hadde gjengen bilen på en ny EU-kontroll, men også denne gangen ble den ikke godkjent.

– Hvordan ser du på russetiden etter så mye motgang før den egentlig har startet?

– Det er så klart litt annerledes enn hva man hadde forventet. Vi hadde et håp om å få bilen igjennom EU-kontrollen den andre gangen.

– Man har jo kjøpt bilen for å kunne bruke den i løpet av russetiden. Det er kjipt at man fortsatt må fikse på den mens russetiden er i gang, samt at vi ikke har noen garanti på at vi får den i orden før russetiden er over.

Se bildene fra russefeiringen natt til 1. mai (for abonnenter)

Fikk låne nytt anlegg

Danjord vil også rose verkstedet Smart Repair, som de hadde bilen hos.

– Verkstedet har vært ganske behjelpelig i denne perioden og tilbydd oss å låne et anlegg fra dem.

SONDRE RUSTAD 2017: Tiril Jackson (18) (bak fra venstre), Viljar Dunderovic (18), Mari Gärtner (19), Sanny Bjørn (19), Eskild Hansen (18) (foran). Foto: Privat