Etter at alle landets 110-sentraler ble kontrollert, ble det funnet en rekke tariff- og lovstridige forhold rundt om. I Tromsø ble det avdekket at seks ansatte har fått samme pensjonsavtale som personell i operativ tjeneste. Det betyr blant annet at de kan gå av med full alderspensjon fra fylte 57 år.

Tok opp saken

Gunhild Johansen tok opp forholdet med administrasjonen. Nå har konstituert organisasjonssjef Anne Grete Jakobsen Hansen konkludert med at de involverte har individuelle arbeidskontrakter som er juridisk bindende.

– Derfor har ikke kommunen som arbeidsgiver anledning til å endre eller si opp disse, sier Hansen som refererer til en avgjørelse tatt av kommuneadvokaten.

Ikke i samsvar med

– Her tar administrasjonen feil. Kommunen er ikke pliktig til å følge opp en tariffstridig avtale når den er ugyldig.

Ifølge Johansen er svaret fra organisasjonssjefen ikke i samsvar med lovverket som sier at den alminnelige aldersgrensen for denne gruppen er 70 år.

– Imidlertid finnes det to unntak. Først og fremst for personell hvor tjenesten medfører uvanlige fysiske eller psykiske belastninger. Dernest hvor det stilles spesielle krav til fysiske og psykiske egenskaper.

Ikke ha spesialavtaler

– Personell på 110-sentralen er ikke inkludert i disse gruppene og skal derfor ikke ha spesialavtaler for når de kan slutte i jobben, sier Johansen.

– Jeg forventer at administrasjonen rydder opp i forholdene for de seks som er involvert. Vi kan ikke sitte stille og se på at penger renner ut og at enkelte har avtaler i strid med både loven og hovedtariffavtalen.

Millionutgifter

Gunhild Johansen sier at et raskt overslag viser at avtalene med 110-operatørene påfører kommunen store utgifter.

– Dersom deres pensjon utgjør 400.000 kroner i året fra fylte 57 til 67 år, ender regnestykket på 24 millioner kroner. Og da har jeg ikke tatt hardt i.

– Når vi i tillegg vet at denne særaldersgrensen omhandler flere andre ansatte som allerede er gått av, blir sluttsummen enda høyere.

Må rydde opp

– Dette er penger som kommunen som arbeidsgiver må innbetale til Tromsø kommunale pensjonskasse. Derfor må avtalene, som koster fellesskapet enorme summer, snarest mulig endres.

– Dessuten: Med tanke på at kommunen skal spare 200 millioner kroner fremover, er denne ulovlige særordningen en fin begynnelse i kuttprosessen, sier SV-politikeren i kommunestyret.

Helt uforståelig

Leder av Kontrollutvalget, Rolleiv Lind, bekrefter at han er kjent med prosessen, men at han ikke har vært kjent med detaljene.

– Men etter å ha lest brevet til Gunhild Johansen, finner jeg det uforståelig hvordan disse avtalene er kommet i stand.

Klokkeklar

– Johansen er klokkeklar både i sine referanser og konklusjoner. Derfor har jeg allerede sendt saken til Kontrollutvalgets sekretariat. Dette er noe vi vil granske ytterligere, sier Lind.

Han karakteriserer hele saken som pussig.

– Den som har inngått avtalene på vegne av kommunen, må ha en god forklaring på det som er skjedd.

se på: leder av Kontrollutvalget, Rolleiv Lind, karakteriserer saken som pussig og har sendt den til sekretariatet for videre behandling. Foto: Gaute Bertheussen