Vil gjøre matsvinn til matvinn

Framtiden i våre hender etterlyser tromsøfamilier som vil delta i prosjektet «Matvinn». Målet er at mest mulig av maten blir spist og at minst mulig havner i den grønne avfallsposen under kjøkkenbenken.

«MATVINN»-PROSJEKT: Prosjektleder Rannveig Nilsen i Framtiden i våre hender ønsker kontakt med fire-fem familier som er villige til å endre matvanene for å få ned matsvinnet på kjøkkenet.  Foto: Ronald Johansen

matvett-regler
  • Planlegg innkjøpene, bruk handleliste.
  • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
  • Oppbevar maten ved riktig kjøleskaptemp. (2-4 grader).
  • Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, sjekk om den fortsatt er bra.
  • Avkjøl maten raskt, frys eller legg i kjøleskap det som er til overs.
  • Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag.
  • La torsdag være restedag, før nye innkjøp til helgen.
  • kilde: matvett.no
nyheter

– Vi ønsker at husholdningene kan bidra til at det kastes mindre mat, det tjener både familiene og miljøet på, sier daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm ved Framtiden i våre henders (FIVH) tromsøkontor.

Penger å spare

I dag havner mye spiselig mat i de grønne avfallsposene til Remiks. På landsbasis utgjør svinnet av spiselig mat per innbygger 42 kilo i året. 61 prosent av matsvinnet kommer fra husholdningene.

Nå ønsker FIVH gjennom «Matvinn»-prosjektet å få ned matsvinnet hos tromsøværingene, etter å ha prøvd det ut i Sør-Norge. En Asker-familie som deltok fant ut at de kunne spare 12.000 kroner i året på omlegging av matvanene.

«Restekjærlighet»

Tromsø blir den første kommunen i Nord-Norge hvor dette prøves ut i løpet av en fire ukers periode.

– Vi ønsker fire-fem familier som vi kan følge tett, for å redusere matsvinnet på kjøkkenet. Vi ønsker et raskt prosjekt for å se raske resultater.

Hver husstand får utlevert vekt, merketusj og merkelapper i forbindelse med registrering av matsvinnet i løpet av fire uker. Deltakerne får også boka «Restekjærlighet», om hvordan restematen kan brukes opp.

– Med veiing og registrering av matvarene vil det være mulig å se om vanene har endret seg. Vi lager samlinger for deltakerne for å dele erfaringer og lære av hverandre. Vi oppretter ei Facebook-gruppe hvor erfaringene kan deles underveis, sier Rannveig Nilsen, prosjektleder for «Matvinn».

LES OGSÅ: Bransjen skeptisk til forbud mot matkasting

Etterlyser familier

Hun håper familier som ønsker å være med tar kontakt fra nå av og fram til 17. mai. Målet er å komme raskt i gang.

– Interesserte kan enten kontakte meg på e-post, rannveig@framtiden.no, eller gå inn på Facebook for å melde seg på. Familiene blir ambassadører for «Matvinn»-prosjektet og vi får fokusert på matsvinn. Vi samarbeider med Remiks og Matsentralen i Tromsø. Det er mange som jobber med matsvinn, og i dagligvarehandelen er det stort fokus på det, sier Rannveig Nilsen.