Høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum skrev i helga et leserinnlegg hvor han slo fast at vedtakene om for høy ansiennitet kunne bli regnet som ugyldig. Det er motsatt beskjed av hva ordfører Kristin Røymo og fungerende administrasjonssjef uttalte, nemlig at de ansatte ville beholde lønnen sin. Nå er ikke ordføreren like sikker lenger.

– Kommuneadvokatkontoret går nå gjennom de juridiske forholdene rundt feil ansiennitetsfastsettelse. De skal gi oss en tilbakemelding på hva som er jussen i dette. Saken har et juridisk aspekt og en personaldimensjon som vi må forholde oss til. Jeg forventer likevel at dette ikke blir noen enkel sak å håndtere, selv med en juridisk avklaring, sier Røymo.

Tidkrevende

– Vil dere gå inn for å redusere ansienniteten til de som har fått beregnet for høy ansiennitet, dersom jussen tillater det?

– Det er for tidlig å ta stilling til før vi har fått på plass en utredning av kommuneadvokaten. Vi lover full gjennomgang og vi vil rydde opp og ta disse beslutningene når vi vet mer.

Ordføreren har ennå ikke en tidsplan for behandlingen av saken.

– Hvis omfanget er veldig stort så vil det ta lengre tid før vi får en sak til behandling, men vi har løpende dialog med administrasjonen, sier ordføreren.

Tidlig i prosessen

Selv om kommunen kan komme til å måtte betale flere ansatte mindre lønn hver måned om ansienniteten reduseres, tror ikke Røymo uten videre dette kan bli noen mindre utgiftspost for kommunen.

– Det er flere som har fått beregnet for lite ansiennitet, som derfor har krav på å få etterbetalt lønn. Det ser ennå ut som om dette kommer til å koste kommunen mye.

– Hvordan skal man komme til bunns i hvor mange som har fått for lite lønn? Må man gå gjennom arbeidskontraktene til alle de ansatte i kommen?

– Det er et av spørsmålene vi må komme til bunns i. Vi skal vente på et foreløpig svar fra kommuneadvokaten på hvordan vi løser det.