Røstbakkendrapet:

22 personer skal vitne i rettssaken

I løpet av fem dager skal 22 vitner belyse hva som skjedde og hva som ledet til den skjebnesvangre dagen i juli i fjor, da Linn Olsen Uteng (32) ble funnet drept.

DRAPSSAK: Statsadvokat og aktor, Tor Børge Nordmo, forteller at flere av den dreptes venner og bekjente, blant annet hennes far, vil vitne i rettssaken som starter tirsdag. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

Dette er saken:
 • Torsdag 28. juli 2016 ble Linn Olsen Uteng (32) funnet knivdrept i en leilighet i Røstbakken.
 • En 35 år gammel mann står tiltalt for drapet. Han ringte selv inn til politiet og sa at han hadde drept kjæresten sin.
 • Mannen står tiltalt for overtredelse av straffeloven paragraf 275, som straffes med fengsel fra åtte inntil 21 år.
 • Den tiltalte søkte asyl i Norge i 2008, men ble utvist i 2010. Han hadde ikke lovlig opphold i Norge da drapet fant sted.
 • Identiteten til den tiltalte har vært sentral. Selv har han hevdet å være 27 år og fra Kongo. I tiltalen er alderen hans endret til 35 år.
 • Rettssak:
 • Sted: Nord-Troms tingrett.
 • Gjelder: Drapet på Linn Olsen Uteng.
 • Tiltalt: En 35 år gammel mann.
 • Aktor: Tor Børge Nordmo.
 • Forsvarer: Hans Olav Bytingsvik.
 • Bistandsadvokat: Erik Ringberg.
 • Dommer: Harald Tore Roaldsen.
 • Startdato: 09.05.2017.
 • Sluttdato: 15.05.2017.
nyheter

Førstkommende tirsdag starter rettssaken mot den 35 år gamle mannen som står tiltalt for drapet på Linn Olsen Uteng (32). Uteng ble funnet drept i en leilighet i Røstbakken etter å ha blitt knivstukket med et kjøkkenredskap.

Den tiltalte ringte selv politiet og sa at han hadde drept kjæresten sin. Ifølge tiltalen skal mannen ha stukket kvinnen med kniv flere ganger i brystkassen. Fem knivstikk gikk inn i lungene og punkterte disse. Uteng døde kort tid etter dette. Statsadvokat og aktor i saken, Tor Børge Nordmo, forklarer til iTromsø at det var de fem knivstikkene i lungene som var dødelige.

Mannen står tiltalt for overtredelse av straffeloven paragraf 275, «for å ha drept en annen». Overtredelsen straffes med fengsel fra åtte inntil 21 år.

Rettspsykiatrisk vurdering

Under første rettsdag vil mannen ta stilling til tiltalen, samt legge fram en forklaring. Nordmo vil komme med en innledning, før to politibetjenter vil vitne.

– Ytterligere bevis blir lagt fram utover dagen, men det avhenger av hans forklaring, sier Nordmo til iTromsø.

Det er gjennomført en rettspsykiatrisk vurdering av mannen, og tre sakkyndige vil følge rettssaken.

– Ut fra tiltalen, så er det ikke forbeholdt om å legge ned påstand om verken tvunget psykisk helsevern eller forvaring. Dermed er han i utgangspunktet tilregnelig, forklarer Nordmo.

Identitet

En sentral del av etterforskning har vært å få klarlagt identiteten til den tiltalte. Da mannen var siktet for drapet, oppga han at hans alder var 27. I tiltalen er dette blitt endret til 35.

– Det har vært gjort en del etterforskning rundt dette. Det er blant annet gjort en del avhør i Danmark og det er innhentet en del dokumenter derfra, forklarer han.

Ifølge Nordmo kom 35-åringen til Norge i oktober 2008, og det er forløpet til ankomsten som er blitt undersøkt.

Totalt vil 22 personer vitne i saken, 14 vitner fra aktoratet og fem vitner fra forsvaret. I tillegg vil de tre sakkyndige forklare seg. Mange av dem er politifolk, blant annet politibetjenter som rykket ut til åstedet, teknikere som har tolket åstedsundersøkelsene og datatekniske undersøkelser.

– Det er også en del venner og bekjente av den drepte som skal vitne, sier statsadvokaten.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter