Kleftiko kommer fra ordet kléftis som er det greske ordet for tyv. Det danner grunnstammen i ordet kleptoman – som vi også bruker her i Norge.

Retten kommer fra sauetyver som gravde ned godt innpakket lammekjøtt i marka sammen med glødende kull fra bålene. Dette for at steikeosen ikke skulle avsløre deres skjulesteder.

I dag graver man ikke ned kleftiko, men man pakker inn maten godt i papir – og steker pakkene i mange timer.

Kleftiko på norsk

2 kg lammebog

1 kg bakepoteter

2 sitroner

1 rød løk

1 knoll hvitløk

1–2 røde paprika

Fersk timian og rosmarin

1 glass hvitvin

Salt og pepper

Legg kjøttet i en plastpose. Bland saften fra én sitron, et par knuste hvitløksfedd, rikelig med finhakkede urter, salt og pepper. Hell dette over lammebogen i posen, knyt igjen og masser inn marinaden. La ligge i kjøleskapet over natta.

Legg bakepapir i bunnen på en stekeform. Risle litt olje i skjøtene slik at det blir tett.

Skjær potetene (som IKKE må være melne!) i båter eller store terninger, løk i båter, paprika i ringer og del den hele hvitløken på midten. Legg i formen.

Legg lammebogen øverst og hell over marinaden.

Topp med noen urtekvaster–og hell til sist resten av sitronjuice og hvitvinen over.

Pakk inn i ytterligere matpapir–og tett godt. Pakken skal være lufttett.

Sett formen inn i ovn i 4,5 timer på 150 grader.

Ta ut formen og klipp bort «lokket» på papirpakken. Øk temperaturen i ovnen til 225 og sett inn formen i et kvarter.

Fjern kjøttet og hell av kraften. Etterstek potetene i ytterligere 15 minutter.

Om du vil, kan du jevne krafta med litt maisenna og servere til. Enda bedre er det dog å lage en tzatziki av yoghurt, agurk, mynte og hvitløk–og servere sammen med en gresk bondesalat–en horiatiki.

Rød vin fra Kreta i glassene–og du kan drømme deg bort til en gresk taverna ved havet!

Kalí órexi!

RUSTIKK MAT: Kleftiko vil neppe havne på bordet til de mest snobbete restaurantene, men du verden så godt det er.
HORIATIKI & TZATZIKI: Klassisk gresk kombinasjon.
GODT INNPAKKET: Poteter, løk, paprika, hvitløk og urter pakkes inn i matpapir med lammebogen på toppen. Så inn i ovnen i timevis.