Kleftiko kommer fra ordet kléftis som er det greske ordet for tyv. Det danner grunnstammen i ordet kleptoman – som vi også bruker her i Norge.
Retten kommer fra sauetyver som gravde ned godt innpakket lammekjøtt i marka sammen med glødende kull fra bålene. Dette for at steikeosen ikke skulle avsløre deres skjulesteder.
I dag graver man ikke ned kleftiko, men man pakker inn maten godt i papir – og steker pakkene i mange timer.
Kleftiko på norsk
2 kg lammebog
1 kg bakepoteter
2 sitroner
1 rød løk
1 knoll hvitløk
1–2 røde paprika
Fersk timian og rosmarin
1 glass hvitvin
Salt og pepper
Legg kjøttet i en plastpose. Bland saften fra én sitron, et par knuste hvitløksfedd, rikelig med finhakkede urter, salt og pepper. Hell dette over lammebogen i posen, knyt igjen og masser inn marinaden. La ligge i kjøleskapet over natta.
Legg bakepapir i bunnen på en stekeform. Risle litt olje i skjøtene slik at det blir tett.
Skjær potetene (som IKKE må være melne!) i båter eller store terninger, løk i båter, paprika i ringer og del den hele hvitløken på midten. Legg i formen.
Legg lammebogen øverst og hell over marinaden.
Topp med noen urtekvaster–og hell til sist resten av sitronjuice og hvitvinen over.
Pakk inn i ytterligere matpapir–og tett godt. Pakken skal være lufttett.
Sett formen inn i ovn i 4,5 timer på 150 grader.
Ta ut formen og klipp bort «lokket» på papirpakken. Øk temperaturen i ovnen til 225 og sett inn formen i et kvarter.
Fjern kjøttet og hell av kraften. Etterstek potetene i ytterligere 15 minutter.
Om du vil, kan du jevne krafta med litt maisenna og servere til. Enda bedre er det dog å lage en tzatziki av yoghurt, agurk, mynte og hvitløk–og servere sammen med en gresk bondesalat–en horiatiki.
Rød vin fra Kreta i glassene–og du kan drømme deg bort til en gresk taverna ved havet!
Kalí órexi!