10 matvarer du aldri må gi til hunden din

De fleste vet allerede at hunder ikke tåler sjokolade, men visste du at løk og mais kan være livsfarlig?

Ikke alle rester er like bra: Mange blir nok fristet til å gi hunden litt rester fra matbordet, men mye av menneskematen kan være livstruende for hunder. Foto: Vesteraalens Avis 

nyheter

I et innlegg på side til The Hippocratic Post tar Emma Hammett som er grunnleggeren av organisasjonen First Aid for Pets (oversettes til førstehjelp for kjæledyr) for seg hva du aldri bør mate hunden din med.

Som nevnt er sjokolade én av matvarene, men flere av de andre er nok mer ukjent.

Her er hva du ikke kan gi til hunden din:

Løk er giftig for både katter og hunder. Det skumleste er at symptomer ikke dukker opp før et par dager senere, så det kan være vanskelig å vite hvorfor kjæledyret ditt blir syk. Dette gjelder løk i alle former, både stekt og rå, og medfører mageproblemer som igjen kan skade dyrets røde blodceller, skriver Hammett.

Hvis en hund spiser makadamianøtter vil symptomene av forgiftning dukke opp etter 12–48 timer. Symptomene inkluderer svakhet, depresjon, oppkast og problemer med å regulere kroppstemperaturen.

Mais kan også gi hunder forstoppelse, oppkast og gjøre dem veldig syke skriver Hammett.

Avokado og melk

Alkohol og koffein er også noe du bør holde langt unna din firbeinte venn ifølge Hammett. Alkohol er langt giftigere for hunder enn mennesker og kan i større doser medføre at hunden ender i koma eller dør. Koffein har derimot samme effekt på hunder som sjokolade, og bør derfor unngås.

Avokado inneholder et stoff som heter Persin som kan gi hunder diaré og får dem til å kaste opp.

Melk er også noe du bør unngå da hunder sliter med å bryte ned laktose.

Livsfarlig søtningsmiddel

Ibuprofen er veldig farlig for hunder og om du mistenker at hunden din kan ha fått det i seg, bør du umiddelbart oppsøke en veterinær skriver Hammett. Symptomene på Ibuprofen-forgiftning inkluderer oppkast, diaré, blødninger i magen, magesår og nyresvikt.

Xylito er et sukkeralkohol som brukes som søtningsmiddel i flere type matvarer som sukkerfri-tyggis og flere typer «slankemat». Dette stoffet får mange dyr til å slippe ut insulin som kan senke dyrets naturlige blodsukker til et livstruende nivå, og er farlig selv i veldig små doser, advarer Hammett. Symptomer inkluderer oppkast, koordinasjonsproblemer, slag og problemer med å reise seg. Xylito-forgiftning har også blitt koblet til leversvikt og blodpropp hos hunder.