Får milliontilskudd for å forberede VGS-elever til universitetslivet

Universitetsbiblioteket ved UiT – Norges arktiske universitet får én million kroner for å hjelpe studenter med overgangen fra videregående skole til høyere utdanning.

TILSKUDD: Universitetsbiblioteket får én million kroner i tilskudd. Foto: Petter Strøm  Foto: Petter Strøm

nyheter

UiT får 900.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket og 100.000 kroner fra Utdanningsetaten i Troms fylkeskommune.

Grunnen er at de skal videreutvikle det treårige prosjektet iKomp, som er et nettkurs som skal gjøre studenter bedre forberedt når de begynner på høyere utdanning.

– I dag sliter mange ungdommer med overgangen til høyere utdanning, blant annet på grunn av den store friheten ved universitetet. Tilskuddet skal brukes til å videreutvikle, deretter utprøve det nettbaserte informasjonskompetansestudiet iKomp, sier Lars Figenschou, som er førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket og prosjektleder for iKomp til UiT sine nettsider.

Vil starte allerede på førsteåret

Figenschou ønsker å fokusere på informasjonskompetanse allerede førsteåret på videregående skole.

– Mange ferske studenter sliter med å lære, altså tilegne seg gode lærings- og arbeidspraksiser. Informasjonskompetanse har blitt en helt nødvendig nøkkelkompetanse i en heldigitalisert utdanningshverdag, forteller førstebibliotekaren.

– Mye klipping og liming

Figenschou mener at altfor mange 18- og 19-åringer som har begynt på høyere utdanning ikke vet hvordan de finner, evaluerer og bruker informasjon.

– De er den første generasjonen som har hatt tilgang til PC siden de ble født. Studentene klipper og limer mye fra nett, kjøper oppgaver herfra, har store problemer med skriving og struktur i tekster, og de sliter generelt med kritisk tenkning. Dette matcher ikke kravene og forventningene fra universitetet. Også studenter med inntakspoeng sliter med dette. Problemene varer ofte helt til de skal levere bachelor- eller mastergraden.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter