Vannlekkasjen vil koste mellom syv og åtte millioner å reparere

Sammen med Veritas og Norsk Energi, har Kvitebjørn Varme kommet med en endelig årsakskonklusjon for vannlekkasjen på Stortorget.

MILLIONKOSTNAD: Vannlekkasjen i Storgata får en prislapp på mellom syv og åtte millioner. Fungerende daglig leder i Kvitebjørn Varme, Espen Aubert, håper arbeidet med å reparere skadene vil være ferdig innen 1. juli. Foto: Ronald Johansen 

For vår del er det en forsikringssak, men det er jo en kjedelig hendelse for oss. Samtidig er det ikke noe vi kunne gjort bedre rundt dette. Det var en produksjonsfeil som var vanskelig å oppdage.

Espen Aubert, fungerende daglig leder
nyheter

22. februar boblet det kokende vann fra Kvitebjørn Varmes fjernvarmeanlegg ut midt i Storgata. Kort tid etter lekkasjen, konkluderte Kvitebjørn Varme at årsaken var et brudd i en av overgangene mellom fjernvarmerørene i Storgata.

Om bruddet skyldtes produksjonsfeil, materialtretthet eller feil ved sammenkobling, har selskapet, sammen med Veritas og Norsk Energi, jobbet med å finne svaret på siden.

– Kontruksjonfeil

Nå har den endelig konklusjonen kommet.

– Det er deler som er blitt feilprodusert hos en underleverandør, og de har påtatt seg skylden. Det er konstruksjonsfeil når det kommer til materialkvalitet, sier fungerende daglig leder i Kvitebjørn Varme, Espen Aubert, til iTromsø.

Navnet på underleverandøren vil ikke Aubert gå ut med, men forteller at det er et selskap som leverer mye til norske og svenske selskap.

Mer graving

I Storgata finnes det fire overganger til fjernvarmenettet. Over hver av disse er det en betongplate, noe som sørget for at vannspruten ble dempet da lekkasjen oppsto.

Daglig leder i Kvitebjørn Varme, Trude Ørpetvedt, fortalte til iTromsø i februar at fjernvarmeanlegget hadde blitt forsiktig innkjørt siden jul, med moderat trykk og temperatur gjennom Storgata. To dager før lekkasjen ble trykket og temperaturen økt til 90–100 grader og 14 bar trykk. Anlegget var bygget for å tåle 120 grader og 25 bar trykk.

Ørpetvedt uttalte allerede da at det var mulighet for at alle de fire overgangene måtte graves opp og erstattes med nye.

– Vi må erstatte disse overgangene. Det er litt uklart hvor lang tid det vil ta, men vi anslår at hvert punkt tar ei uke, sier Aubert, som tror arbeidet vil være ferdig innen 1. juli.

Kostnader

Prislappen på det hele kommer på mellom syv og åtte millioner kroner.

– For vår del er det en forsikringssak, men det er jo en kjedelig hendelse for oss. Samtidig er det ikke noe vi kunne gjort bedre rundt dette. Det var en produksjonsfeil som var vanskelig å oppdage, sier Aubert.

Kvitebjørn Varme har bestilt nye deler, denne gangen fra en annen leverandør. Så snart de er på plass vil arbeidet starte.

– Vi jobber med å få på plass en midlertidig løsning før 17. mai. Det skal jo være en del aktivitet der, så vi skal snakke med entreprenørene for å få det på plass, sier han.