Brage Larsen Sollund (Ap):

– Vi bør vurdere flere, mindre barnehager

Brage Larsen Sollund (Ap) mener mindre barnehager må vurderes for å gi foreldre reell mulighet til å la bilen stå i hverdagen.

FLERE SMÅ: Brage Larsen Sollund (Ap) besøkte i fjor Mortensnes barnehage da alle rettighetsbarn hadde fått barnehageplass i kommunen. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Barnehagebehovsplanen for 2017-2020 viser at antallet barnehagebarn vil øke. Dekningsgraden er høy allerede.

I 2015 var den på 91 prosent for barn i alderen 1-2 år. For de eldste barna var den på hele 99,5 prosent.

Nye beregninger viser at det vil være behov for en fire nye barnehager; to på fastlandet, en på sørlige del av Tromsøya og en sentralt på Kvaløya.

Barnehage der du bor

Arbeiderpartiets gruppeleder, Brage Larsen Sollund, mener det kan være fornuftig å se barnehagebehovet i lys av det nye bomregimet som skal innføres. Målet i en framtidig bymiljøavtale er å sette i gang tiltak for at befolkningsøkningen ikke skal gi større personbiltrafikk.

– Folk skal få barnehage der de bor. Når man innfører Tenk Tromsø med et mål om at vekst i persontrafikken skal tas av myke trafikanter og kollektivtransport, må man tilrettelegge for at liv kan leves på den måten, poengterer Sollund.

Han viser til at det er så å si tverrpolitisk enighet i bompengesaken.

– Da må vi kunne gjøre det samme i barnehagesaken, slik at det blir sammenheng i politikken, ved at man får mulighet til å ha barnehager nært hjemmet. Noe vi bør se er på befolkningsframskrivinger i de forskjellige bydelene. Kanskje man må bygge ut mindre barnehager for å få kortere reiseavstand til familier, sier Sollund.

Vil ikke bruke bompenger

Ap-politikeren viser til at det er normalt med nærskole.

– Hvorfor klarer vi det ikke med barnehager? I lang tid har vi i Tromsø hatt barnehagemangel. Nå har vi god dekning og folk har andre forventninger. Dersom vi forventer at folk skal begynne å gå, sykle og ta buss mer, må vi kunne forvente en politikk som gjør det mulig.

– Kan det være aktuelt å bruke bompenger for å finansiere en slik barnehagestruktur?

– Bompengene skal allerede finansiere skolevei og infrastruktur. Barnehagene bør finansieres over skatteseddelen, selv om nærbarnehager kan gjøre behovet for bil mindre, sier Sollund.

– Bør være offentlige

Samarbeidserklæringen til Ap, SV og Rødt slår fast at framtidige barnehager i Tromsø skal bygges og drives av kommunen eller være ideelle.

– Det mest rasjonelle er å bygge kommunale, store barnehager. Kostnaden per plass ville gått ned og vi ville overført mindre til de andre barnehagene, sier Sollund.

– Er det bra å gi private barnehager mindre penger?

– De bør få dekket den relle kostnaden ved å drive barnehagen. Problemet er at overføringen beregnes ut fra hva det koster å drive kommunale barnehager. I distriktet, med få barn, er det dyrere å drive barnehage. Dermed er besparelsen ved å legge ned i distriktet stor når det spares på lavere overføringer og generelle driftskostnader. Et slikt press for å legge ned bør vi ikke ha, sier Sollund.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter