I november i fjor ble det oppdaget at UiT ikke hadde nødvendig konsesjon for å bruke videoopptak i undervisning.

Det kommer fram i en pressemelding fra UiT.

Ingenting tyder derimot på at sensitiv informasjon har kommet på avveie.

– Vi er svært bevisste når det gjelder å ha nødvendige konsesjoner innen forskning, men har dessverre ikke vært like bevisste når det gjelder undervisning. Dette må vi bare beklage på det sterkeste, sier Inger Njølstad, prodekan for utdanning i medisin og odontologi ved UiT i pressemeldingen.

4.000 videoopptak

I de senere årene har også studenter kunne bruke eget videoutstyr til opptak, som utilsiktet har blitt lagret i eksterne skytjenester på nett.

Fra 2012 har det blitt gjort over 4.000 opptak med pasienter eller simulerte pasienter. UiT understreker at opptakene har blitt slettet underveis, i henhold til retningslinjene.

Det foreligger ingen oversikt over pasientene som har blitt filmet, og derfor kan heller ikke UiT informere pasientene direkte.

– Vi beklager situasjonen som har oppstått, spesielt overfor dem som har latt sin konsultasjon bli filmet for å bedre kvaliteten på utdanningen til våre studenter, sier Njølstad.

Liten sannsynlighet

UiT opplyser at risikoen for at opptak har kommet på avveie er liten. Da problemet ble oppdaget ble studentene bedt om å slette videomaterialet som hadde blitt lagret.

Videoopptakene har fokus på kommunikasjon med pasienter, og er brukt i gruppeundervisning for å bedre kommunikasjonsferdighetene til studentene. Pasientene skal ha gitt sitt samtykke til bruk av opptak i undervisningsrommet.

UiT melder at all undervisningsaktivitet med video ble stanset umiddelbart da feilen ble oppdaget. UiT har sendt Datatilsynet utfyllende informasjon og jobber nå med en søknad om konsesjon, slik at man kan ta i bruk undervisningsmetoden fra høsten 2017.