Røstbakken-drapet

Krever 13 års fengsel

Aktoratet mener det er grunnlag for å dømme den tiltalte 36-åringen til 13 års fengsel for det brutale drapet på Linn Olsen Uteng (32).

BRUTALT: Statsadvokat og aktor Tor Børge Nordmo (til høyre), oppfordret dommerne til å legge vekt på brutaliteten i drapshandlingen. Her er han sammen med bistandsadvokat, Erik Ringberg, som fremsatte et krav på 200.000 kroner i oppreisning til hver av foreldrene til drepte Linn Olsen Uteng.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Fredag la aktor fram sin avslutningsprosedyre for retten, hvor straffepåstanden ble presentert. Statsadvokat og aktor, Tor Børge Nordmo, oppfordret dommerne til å legge vekt på brutaliteten i drapshandlingen.

– Det er ikke tvil om at tiltalte stakk Uteng en rekke ganger i brystkassen og andre steder på kroppen. Dette gjorde han med så stor kraft at flere ribbein ble overskåret og begge lungene ble punktert, sa Nordmo.

LES OGSÅ: Ingen tegn på psykiske lidelser hos tiltalte

DREPT: Linn Olsen Uteng (32) ble 28. juli 2016 funnet brutalt knivdrept i en leilighet i Røstbakken. Hennes ekskjæreste står tiltalt for drapet.  

 

Det var 28. juli 2016 Linn Olsen Uteng (32) ble funnet knivdrept i en leilighet i Røstbakken. Totalt ble hun påført 22 knivstikk, flesteparten i brystregionen, men hun hadde også betydelige stikkskader på venstre arm.

LES OGSÅ: Politibetjent: – Virker som hun hadde vanskelig med å bryte forholdet (for abonnenter)


RETTSSAK:
  • Sted: Nord-Troms tingrett.
  • Gjelder: Drapet på Linn Olsen Uteng.
  • Tiltalt: En 36 år gammel mann fra Rwanda.
  • Aktor: Tor Børge Nordmo.
  • Forsvarer: Hans Olav Bytingsvik.
  • Bistandsadvokat: Erik Ringberg
  • Dommer: Harald Tore Roaldsen.
  • Startdato: 09.05.2017.
  • Sluttdato: 15.05.2017.
 

Blodspor

Aktor begrunnet påstanden om 13 års fengsel med blant annet blodsporene i drapsleiligheten- som i retten ble presentert av politioverbetjent i Kripos, Arvid Bjerkåsen. Her kom det fram at det kun var blodsprut under stuebordet og lavt nede veggen. Dette mener aktoratet beviser at tiltalte stakk Uteng da hun lå på gulvet.

LES OGSÅ: Venninne: - Linn dro til leiligheten for å avslutte forholdet

Tiltalte på sin side, hevdet i retten at det var Uteng som først stakk ham med kniv. Dette er noe aktoratet mener feil, som legger vekt på undersøkelser av kuttskadene på tiltalte – gjennomført av overlege og rettsmedisiner ved UNN, Vidar Isaksen. Isaksen uttalte i retten at "det er usannsynlig at fornærmede har knivstukket tiltalte først".

– Stikkene på kroppen hans var horisontale, altså den skarpe enden av kniven pekte utover mot hans venstre arm. Det samsvarer i at han har holdt og stukket seg selv. Han har forklart at han gjorde dette en gang, men det andre knivstikket var helt likt, sa Nordmo under sluttprosedyren.

– Tiltalte har ikke gitt noen troverdig forklaring, og jeg mener retten kan se bort fra den, meddelte aktor.

– Klar for å ta sin straff

Til tross for at tiltalte har erkjent straffskyld for drapet, så mener forsvarer, Hans Olav Bytingsvik, at en rekke av påstandene ikke er bevist utover enhver rimelig tvil, og dermed bør komme tiltalte til gode. Han betegnet blant annet forklaringene til ekspertene som en "hypotese".

Han la videre til grunn at tiltalte ringte selv politiet og sa at han hadde drept Uteng. I tillegg la Bytingsvik vekt på at tiltalte ikke rømte fra åstedet, erkjennelse av straffskyld og at tiltalte har samtykket til varetektsfengsling.

– Tiltalte er klar for å ta sin straff, men den største straffen er i han selv. Dette er noe han må leve med resten av livet. Han var glad i Linn og det går nok ikke en dag uten at han tenker på henne, sa forsvareren.

LES OGSÅ: Faren til Linn: - Forventet at han skulle være mer ærlig

Bytingsvik la ned en påstand om 12 års fengsel.

LES OGSÅ: Vet ikke hvem som eide kniven

Oppreisning

Bistandsadvokat, Erik Ringberg, fremsatte krav på 200.000 kroner i oppreisning til hver av Utengs foreldre. I tillegg ba han om erstatning for begravelse og psykologtimer. Dette ble godtatt av forsvarer.

Det forventes at dommen faller 24. mai.

Les alt om Røstbakken-drapet her.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter