Elevene vil redde havet – startet pop up-kjøpesenter

På kjøpesenteret til niende trinn på Tromstun ungdomsskole har de selvlagde varer og en kafé med mat som egentlig skulle blitt kastet.

VIL REDDE HAVET: Det var godt oppmøte da niendeklassingene på Tromstun inviterte til bærekraftig kjøpesenter. På bare noen timer tjente de rundt 10.000 kroner. 

nyheter

PYNTER: Tiril Madelen Sandnes, Sandra H. Richardsen, Celina Malmo Robertsen fra senterledelsen lagde pynt til foajeen av søppel de hadde funnet i fjæra. 

Hele niende trinnet ved Tromstun ungdomsskole har jobbet med prosjektet «Tromstun redder havet. Litt».

– Vi jobbet med visjonen vår: «Rent hav – Vårt felles ansvar» og lagde et bærekraftig kjøpesenter med selvlagde produkter, underholdning og foredrag som inspirerer til gjenbruk og kildesortering, skriver elevene i en e-post til iTromsø, der de forteller om arrangementet.

Elevene jobbet hardt

Prosjektet var en del av et samarbeid med Ungt Entreprenørskap som fikk elevene til å starte ulike elevbedrifter. Alle presenterte det de hadde gjort på en foreldrekveld. Det var da kjøpesenteret åpnet. Og elevene jobbet hardt for å levere.

– Vi jobbet i fem hovedgrupper. Senterledelsen hadde overordnet ansvar for de fire andre gruppene og ansvar for at arrangementet gikk i boks. De andre gruppene var innovasjon, rock for miljøet, kafé og design og redesign, forklarer elevene.

BÆREKRAFTIG KAFÉ: Maten på kjøpesenteret var gått ut på dato, men likevel fullt spiselig. I kafeen: Tiril Johansen, Ida Elisabeth Larsson, Maja Wang, Elle Katrine Jensen og Karen Sofie Nerdal. 

Redisign av søppel

De fant kreative måter å få på plass alt til kjøpesenteret.

PÅ REMIKS: For å forberede seg til sitt bærekraftige kjøpesenter dro klasse 9B på besøk på Remiks for å lære om søppelsortering og forskning. 

– Innovasjon jobbet med å skape nye ideer som skal hjelpe samfunnet. Rock for miljøet lagde dans, film og sang som inspirerer til å følge vår visjon. Kafeen vår har ikke brukt en krone på maten, men blitt sponset og lagd mat av mat som ikke butikkene kan selge. Redesign tok i bruk søppel og lagde nyttige ting som alle har bruk for. For eksempel så ble en brusflaske til en tannbørsteholder, skriver elevene.

Gir bort pengene

I løpet av én kveld klarte elevene å samle inn rundt 10.000 kroner. Pengene skal niendeklassingene gi til organisasjonen Hold Norge Rent.

– Det er en ideell organisasjon som bare har tre ansatte, og jobber kun basert på dugnad. Hittil i år har de samlet inn 161.000 kg søppel på 1.060 aksjoner. Vi samlet inn pengene på under to timer og er svært fornøyde, skriver Tromstun-elevene.

PÅ KJØPESENTERET: Elevbedriften Pink Future hadde stand på kjøpesenteret. Fra venstre: Hedda I. Hemmingsen, Anna Marie Pettersen, Valeria Rushfeldt og Ragnhild Larsen Øverli. 

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter