Kunstneren Valentin Manz har laget kunstverket «Tavaha», en knølkval av plast som står utenfor Polaria. Skulpturen er laget av et skjellet i tre, og er dekket av søppel funnet i Tromsø-fjæra, hovedsakelig plast.

– Vi holder på å ødelegge havet med forsøpling, sier Manz, som håper at kunstverket vil få folk til å tenke over problematikken.

– Ta vare på havet

Navnet på kunstverket «Tavaha» står for «Ta vare på havet». En stor del av søppelkvalen består av gamle bildekk.

– 60 prosent av all mikroplasten i havet kommer fra bildekk. Mikroplasten har gift og kjemikalier i seg, som blir spist av organismene i havet som igjen blir spist av fisk og hval, sier han.

Manz har også laget flere kunstverk i Tromsø som står utendørs, blant annet skulpturene av store trekaniner som står utenfor Troms fylkeskultursenter.

– Jeg liker å lage kunst utendørs. Da kommer man i kontakt med folk som er nysgjerrig på hva man holder på med.

Ulike historier

– Kunst blir ofte utilgjengelig for vanlige folk, men budskapet av en kval av plast er vel rimelig tydelig?

– Det er ikke kun en historie med denne hvalen, og folk kan sikkert knytte sine egne historier, meninger og tolkninger til den. Barn kan leke med den, og se opp til himmelen gjennom plastikken og få andre vinkler og forståelse enn voksne.

I tillegg til kunstverket forteller Munz at de har fått laget en «Augmented reality»-video man kan se gjennom en app på smarttelefonen sin ved kunstverket. Videoen består av en kval blir jaget gjennom Tromsøysundet av en plastpose.

Bestillingsverk

Søppelkvalen er et bestillingsverk fra «Nordic Ocean Watch», en organisasjon som jobber for å holde fjæra og kysten fri for søppel.

– Organisasjonen stammer fra surfemiljøet. Vi vil ta vare på lekeplassen vårt og matfatet vårt. Vi håper skulpturen kan skape debatt og samtale om marin forsøpling slik at folk kan få et bevisst forhold til det, sier Vilma Havas som er nestleder i Nordic Ocean Watch.

– Etter at en kval med tredve plastposer dukket opp utenfor Bergen har folk blitt mer bevisst på plast i havet. Tromsø har et godt miljø for å plukke søppel i fjæra, og derfor ville vi ha skulpturen her, sier hun.

Skulpturen skal i hvert fall bli stående over sommeren, deretter spørs det om den tåler vinteren.

Kunstverket er et samarbeidsprosjekt mellom med «ICE-9» kunstnere i Tromsø, Polaria, Tromsø kommune, Ren Kyst, Framsenteret, og Norut.

Det er Grønt Punkt Norge som har finansiert skulpturen.